Siirry pääsisältöön

Elina Nikulainen - Haluatko?

 


Pieni kirja suostumuksesta

S & S, 2024, kovakantinen, 269 s.

Haluatko? on täydellinen kirja nuorille. Seksi on vielä vähän hakusessa, mitä pitää tehdä ja mitä ei. Onko mun pakko, jos en haluu ja saanko muuttaa mieltäni? Nikulainen käy kirjassaan juurta jaksaen läpi sen, mitä suostumus tarkoittaa. Suostumusta ei ole silloin, kun ei kehtaa kieltäytyä. Suostumus täytyy tulla vapaasta tahdosta ja innokkaana.

Nikulainen kertoo selkeästi ja ymmärrettävästi monenlaisia tilanteita, joissa suostumusta kysytään, pitää kysyä tai olisi pitänyt kysyä. Mieleeni jäi konkreettinen esimerkki kahvin tarjoamisesta. Kun kylässä ollessa tarjotaan kahvia, siitä on vaikeaa kieltäytyä. Oletetaan, että vieras haluaa kahvia ja loukkaannutaan, jos ei haluakaan. Tuputetaan ja keitetään kahvit kumminkin. Samoin voi käydä seksin kanssa. Ei vain kehtaa kieltäytyä, kun myöntymällä pääsee helpommalla.

Nikulainen käy kirjassa läpi lukuisia esimerkkejä niin tosielämän esimerkkien kautta kuin myös elokuvien ja sarjojen kautta. Spidermanin parisuhde eri elokuvissa, Doctor Whon matkakumppanit ja monet muut hahmot ruoditaan läpi suostumuksen kautta. huomasin, etten itse ole osannut edes ajatella, millaisen kuvan seksistä, suostumuksesta ja parisuhteesta monet tämän päivän ohjelmat tarjoavat.

Minulle ohjelmat ja elokuvat ovat vain viihdettä, mutta moni nuori etsii niistä käyttäytymismalleja, neuvoja ja vinkkejä. On siis hyvä huomata, että millaisen viestin ne nuorille antavat. Haluatko? on mielestäni teos, joka jokaisen nuoren olisi syytä lukea. Toisaalta siksi, että tietää voivansa sanoa kyllä tai ei, toisaalta siksi, ettei riistä toiselta suostumuksen mahdollisuutta.

Teos käy läpi myös BDSM:n. Vaikka leffat näyttävät muuta, oikeasti BDSM vaatii aina suostumuksen, rajojen sopimisen ja alku- ja loppuselvittelyn. Nakukuvien lähettely voi tuoda iloa, mutta myös ahdistusta. Pakkien antaminen vaatii taitoa, mutta myös niiden vastaanottaminen. Suostumus on seksissä (ja kaikessa muussakin) jokaisen oikeus. Suostumus parantaa kaikkien seksikokemusta. Teos pohtii, millaisia oletuksia kulttuurimme seksiin luo.

Elina Nikulainen on väkivallan vastaisen työn asiantuntija, palkittu tasa-arvoaktivisti ja entinen YK-diplomaatti. Vaikka teos on parhaimmillaan nuoren lukijan käsissä, sain tästä teoksesta myös minä uutta ajateltavaa. Ein sanominen on vaikeaa monesti myös aikuisellekin.

Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 43. Kirjalla ei ole päähenkilöä. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista