Siirry pääsisältöön

Kimmo Ojala - Yrjö Ärjylän herkimmät

 


Avain, 2024, kovakantinen, 48 s.

Kuvittanut Jussi Jääskeläinen

Kun sain tämän teoksen postissa ja näytin lapselleni, hänen ensi reaktionsa oli: ”Eikä, ei taas joku tylsä runokirja!” Noh, luimme runoteoksen kuitenkin ja kun lopuksi kysyin lapsen mielipidettä, kirja sai kaksi peukkua ja ison hymyn!

Runot ovat hauskoja, selkeästi ymmärrettäviä ja mukavaan luenta-rytmiin kirjoitettuja. Teoksen kruunaa vielä hempeät ja hauskat kuvitukset, joita lapsi tutkaili minun lukiessani. Hulvattomat ja hullunkuriset hahmot kummallisine kommelluksineen tekivät lukukokemuksesta huvittavan ja miellyttävän.

Lapsen suosikkirunoja olivat Baby oujee, Lätty-Late ja Ibizan mummon bändi. Keskustelua herätti Presidentin puhe, Puten housut, Prinsessa Martti ja Professori Hölynpölynen. Kaikkiaan runot aiheuttivat naurua ja kikatusta, hyvää mieltä ja iloista hämmästelyä. Teoksen myötä lapsi alkoi jopa harkita, että voisi haluta jatkossakin lisää runokirjoja, jos ne ovat yhtä kivoja kuin tämä.

Teos oli ehdottomasti myös omaan makuuni. Olen huono arvostelemaan runoja, koska usein minulla menee aivan ohi niiden sisältö. Teoksen runot olivat kuitenkin selkeitä kuin tarinat ja niissä oli miellyttävä rytmi ja loppusoinnutus. Lukiessani minun oli helppo muokata lukutapaani tekstin rytmityksen mukaan. Ibizan mummo esimerkiksi oli vahvasti räppityylistä, kun Baby oujee oli rockimpaa ja Yrjö Ärjylän herkimmät taas runollisempi ja soinnikkaampi.

Olen myös kovin hämmästynyt, sillä tasaisesti olen vuosien varrella lukenut myös jonkin verran lasten runoja, mutta harvoin ne onnistuvat kertomaan kokonaisia tarinoita. Teoksen runot sisälsivät mielestäni kappalemääränsä verran hauskoja tarinoita, sen sijaan että olisivat vain lyhyitä loruja. Teoksen luettuani olen sitä mieltä, että minäkin voisin lukea lisää runoja ja Ojalan tuleva tuotanto ehdottomasti menee lukulistalle (vinkkinä siis, kirjoitathan lisää!!).

Kimmo Ojala soittaa päätyöksen Orffit-lastenmusiikkiorkesterissa ja teos on hänen ensimmäinen runoteoksensa. Kaikin tavoin teoksesta kuitenkin huokuu se, että Ojalalla on hallussaan niin rytmi kuin lasten viihdyttäminenkin. Orffit ovat aktiivisesti keikkaileva orkesteri ja heidän tarinansa on alkanut jo vuonna 1996.

Kirjan lisään vielä Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 12. Lastenrunokirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista