Siirry pääsisältöön

Jaana Parikka - Hyvällä tuulella, pahalla mielellä

 


Lector, 2024, kovakantinen, 24 s.

Kuvittanut Leea Simola

Jaana Parikka on lahtelainen erityisopettaja, kasvatustieteen lisensiaatti ja oppikirjailija. Parikan kirjoittama teos on kasvatuksellinen tunnetaitojen kirja. Kirja on selvästi suunnattu noin eskari-ikäisille tai alakoululaisille. Kirja koostuu 12 lyhyestä tunnetarinasta, jonka jälkeen on tunteeseen sopivia tehtäviä.

Teos etenee kuukausi kerrallaan, joten voisin hyvin nähdä tämän ns. oppikirjana eskari-ikäisille. Jokaiselle kuukaudelle on yksi tunne, jonka hyväksymiseen, hallintaan ja sietämiseen voi keskittyä. Kirjassa käsiteltävät tunteet ovat mielihyvä, ystävällisyys, pelko, turvallisuus, yksinäisyys, rohkeus, suuttumus, uteliaisuus, ujous, kauhu, häpeä ja ilo.

Luin itse tämän kotona lapseni kanssa ja huomasin kyllä, kuinka moni tarina kuulosti tutulta niin minun kuin lapsenkin korvaan. Esimerkit tunteista siis on valikoitu hyvin ja ovat lapselle ymmärrettäviä ja kongreettisia. Esimerkiksi Kauhu-tarinassa kaveri kertoo pelottavia kummitusjuttuja halloweenina, ja kauhun tunteet vain valtaavat mielen. Tarinat liittyvät vahvasti lasten jokapäiväiseen elämään ja luovat lapselle olon, että nämä tunteet ovat sallittuja. Teos myös neuvoo, mitä tunteiden kanssa voi tehdä.

Kirjan tehtävät ovat myös lapselle ymmärrettäviä ja toimivat hyvin myös ryhmätehtäviksi muokattuina. Piirtämistehtäviä, keskustelutehtäviä, riimittelyä, muistilistan tekemistä jne. Suosikkeja lapselleni olivat ne tehtävät, joissa kehotettiin kysymään aikuiselta, milloin hän on tuntenut jotain tunteita, esimerkiksi ollut utelias.

Hyvällä tuulella, pahalla mielellä on opettavainen teos, jossa tunnetaitojen ohella lapsi herätellään myös miettimään erilaisuutta. Jo tunteiden kirjo tekee meistä erilaisia, toiset tuntevat voimakkaammin kuin toiset. Teoksen kruunaa aivan ihastuttava kuvitus, joka synnytti mielihyvää niin minussa kuin lapsessanikin. Ehdottomasti suosittelen tätä teosta niin kotiin luettavaksi kuin esiopetukseenkin.

Kirjan lisään Satakirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 17. Kirjassa on neljä vuodenaikaa. Teos tosiaan etenee kuukausien mukaan ja kaikki vuodenajat mahtuvat mukaan myös kuvituksiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista