Siirry pääsisältöön

Marjo Ojalammi - Nälkäpeili

 


Kirjokansi, 2023, pehmeäkantinen, 173 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Minua kiinnosti kovasti kirjan aihe ja nimen hauska vertauksellinen leikki. Nälkäpeli on tunnettu kirjasarja, jossa selviytyminen ei ole ihan helppoa. Tässä Nälkäpeilissäkin taistellaan elämästä ja kuolemasta, hieman toisella tapaa vain. Kirjan sijoitan Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 27. Kirjassa on sukutarina. Vaikka suku ja sen tarina onkin mielikuvitusta, silti kirjassa sukelletaan aina 1800-luvulle asti sukupolvissa taaksepäin.

Kirja kertoo anoreksiasta ja tämän vuoksi kirja minua kiinnosti. Työni puolesta olen syömishäiriöihin törmännyt, mutta ne ovat itselleni täysin vierasta aluetta. Työssäni olen myös jo oppinut sen, että oppikirjat eivät kerro sairauksista itsestään juurikaan. Esimerkiksi skitrofreniaa olen opiskellut teoriassa ja tiedän siitä paljonkin, mutta vieläkään en sitä voi ymmärtää kuin vain vähän ja välillisesti. Se mitä oppikirjoissa kerrotaan ei kuitenkaan valmistanut minua pätkääkään siihen, mitä oikeasti työssäni jouduin sairaudesta ymmärtämään ja näkemään. Lisään siis mielelläni tietoisuuttani tällaisella kokemukseen pohjautuvalla kirjallisuudella ennemmin kuin teorialla.

Kirja kertoo ensin tarinan tytöstä ja tämän sairastumisesta anoreksiaan. Tarina on kerrottu riipaisevan yksityiskohtaisesti, kaikki synkät ajatukset julki tuoden. Mielenkiintoista oli myös lukea 1970-luvulta yleistä tietämystä ja ymmärrystä anoreksiasta, jota ei siis käytännössä ollut. Erityisen kiehtovaa luettavaa oli mielestäni juuri anoreksian psykologinen ulottuvuus, ajattelun ja tulkinnan vääristyminen. Kirja etenee hienoisen fantasian keinoin, kun tytön isoäiti palaa henkenä kertomaan oman kokemuksensa, sitten isoisoäiti ja lopuksi vielä isoisoisoäiti. Tämän mahdollistaa maaginen nälkäpeili, jonka kautta tyttö näkee itsensä sellaisena kuin on, ei sellaisena kuin kuvitteli itsensä. Myös näissä katkelmissa historiallinen ja kulttuurinen näkemys tulivat hyvin esille, antaen omanlaisensa syvyyden anoreksialle, masennukselle ja mielen järkkymiselle. Jokaisen naisen syyt sairastumiseen olivat erilaiset, mutta yhtä lailla he kaikki sairastuivat anoreksiaan.

Kirja oli mielestäni hyvin ja kiinnostavasti kerrottu. Vaikka kirjailija on tarinaan ammentanut paljon tietoa ja fiilistä omasta kokemuksestaan, pitää muistaa, että tämä on fiktiivinen kirja. Siitä huolimatta tässä oli kuitenkin minulle paljon uutta tietoa ja ymmärrystä, joita varmasti voin hyödyntää myös myöhemmin. Kirjailija muistuttaa vielä loppusanoissaan, että syitä sairastumiseen voi olla hyvin monenlaisia, ja vaikka anoreksia mielletään useimmiten naisten ja tyttöjen sairaudeksi, siihen voi yhtä hyvin sairastua pojat ja miehetkin. Tämä kirja on ehdottomasti hyvä keino lisätä omaa tietämystään syömishäiriöistä.

Marjo Ojalammi on syntynyt Etelä-Pohjanmaalla, viettänyt siellä nuoruutensa ja asuu nykyään Keravalla. Koulutukseltaan Ojalammi on teologian maisteri ja hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan pastoraalipsykologia. Ojalammilla on myös psykoterapeuttiset valmiudet psykologian ja psykiatrian opintojen ansiosta. 2023 syksyllä hän valmistui ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi Lapin kesäyliopistosta. Ojalammi on kirjoittanut useamman kirjan aiemminkin, pari runokirjaa, neljä romaania ja yhden tietokirjan. Ojalammi on ammateiltaan kirjailija, kuvittaja, teologi ja terapeutti.

Kirjokansi on kunstantanut kirjoja jo vuodesta 1945, alun perin Turussa, nykyään Joensuussa. Kirjokansi kertoo kustantavansa pienesti ja kauniisti – lukemisen arvoista proosaa ja tietokirjoja. Kustannuksen lisäksi Kirjokansi tuottaa graafisia palveluja ja painatuspalveluja.

 

Lähteet:

http://kirjokansi.fi/kustannus.html

https://marjo-ojalammi-kirjailija7.webnode.fi/tarinamme/

https://lyhytterapia-bona-anima.webnode.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista