Siirry pääsisältöön

Vesa Vitikainen & Mikael Mäkinen - Sotakamreeri Reino Lehväslaiho

 


Kustannusosakeyhtiö Revontuli, 2023, sarjakuva, 64 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Tämä oli nappivalinta lukea itsenäisyyspäivänä. Arvostelua en ihan itsenäisyyspäivälle ehtinyt, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Kirjan lisään Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 9. Taiteilijaelämäkerta. Kirja kertoo sarjakuvan keinoin Reino Lehväslaihon sota-ajan tarinan, eli ei ihan täsmälleen sopi tähän kohtaan, mutta kelpuutan silti omaan haasteeseeni. Reino Lehväslaiho oli tuottelias kirjailija, joka kirjoitti kaikkiaan 45 sotaromaania ennen kuolemaansa. Tämä sarjakuva tarjoaa kurkistuksen siihen, mistä kirjailija on materiaalia kirjoihinsa saanut.

Lehväslaiho eli 1922-2019 ja on suomalaisen sotakirjallisuuden legenda. Ennen kirjailijan uraansa hän oli talvisodan vapaaehtoinen sissi, jatkosodassa panssarimies ja sanalla sanoen sotasankari. Lehväslaiho haavoittui kolme kertaa rintamalla, kerran talvisodassa ja kahdesti jatkosodassa. Aina hän kuitenkin palasi takaisin riviin, vasten ylivoimaisen vihollisen rintamaa. Eniten nostan tälle sankarille hattua siitä, että sodan hirveyksien keskellä hänen onnistui säilyttää moraalinsa. Lehväslaiho sai luutnantilta suoran käskyn tappaa antautuneet vihollissotilaat, mutta Lehväslaiho kieltäytyi. Lehväslaiho oli myös mies, joka ei pelännyt ja piti aina omiensa puolia, jopa oman henkensä uhalla. Kunnioitettava mies, joka sodan jälkeen alkoi kirjoittaa sotaromaaneja. näitä romaaneja ehti kertyä kaikkiaan 45, ennen kuin Lehväslaiho nukkui pois 2019.

Sarjakuva on hyvin tehty. Sen on käsikirjoittanut Vesa Vitikainen ja kuvittanut Mikael Mäkinen. Sarjakuvaan on mielestäni poimittu hyvin valiten tapahtumat, jotka tuovat esiin niin Lehväslaihon sankarillisen persoonan, vaarat joihin hän oli valmis itsensä asettamaan puolustaessaan kotimaatamme sekä sotaveljiään ynnä vielä se hirveys ja julmuus, jota kaikki sotilaamme joutuivat sodassa kestämään. Tämä on sarjakuva, jota voi ylpeänä lukea, ajatellen että tuo on yksi meidän itsenäisyyden taanneista miehistä. Sarjakuva antaa kunniaa sille, jolle kunnia kuuluu, mutta joka ainakin minun tietämyksessäni on ollut iso sivistyksen aukko tähän asti. Tämä kirja muistutti jälleen, kuinka paljon sotaan joutuneet miehet ovat joutuneet kestämään ja millaisia sankareita siellä on tarvittu, jotta minä voin olla vielä tänä päivänäkin ylpeästi suomalainen!

Vesa Vitikainen on 1974 Hirvensalmella syntynyt sarjakuvakäsikirjoittaja. Hänen tunnetuimpia teoksiaan lienee Kersantti Napalm -sarjakuvat,  mutta Vitikainen on ollut tekemässä montaa muutakin sarjakuvaa. Mm. tämä ja muut Legendat-sarjan sotasankareista kertovat sarjakuvat ovat moni Vitikaisen käsikirjoittamia.

Mikael Mäkinen on liian yleinen nimi, ja hänestä oli vaikeampaa löytää mitään varmaa tietoa. Ainakin hän on varmasti sarjakuvataiteilija, niin tässä kuin muutamassa muussakin sarjiksessa. Hänen oma sarjakuvansa Päiväkirjani on ainakin mielenkiintoisen tuntuinen. Ammateiksi hänelle on lisäksi mainittu kirjoittaja ja kääntäjä ja melko varmasti hän on myös Musta Ritari Kustannuksen ylimmäinen pääjohtaja ja Äetsän ninjamies.

Kustannusosakeyhtiö Revontuli on perustettu 1997 ja sijaitsee Tampereella. Revontuli on keskittynyt elämäkerrallisiin kirjoihin ja vahva alue on sotakirjallisuus. Revontuli ylläpitää myös Sotasankari-sivustoa, joka on puoluepolitiikasta riippumaton, suomalaisia sotasankareita ja heidän perintöään kunnioittava sivusto. Sivustolta löytyy mm. vuodelta 2006 asti tietoa jokaisesta vuoden sotakirjasta, jonka äänestäjät ovat valinneet.

 

Lähteet:

http://www.sotasankari.fi/

http://www.revontuli.net/info.html

https://www.mustaritari.fi/tag/aetsa/

https://www.mustaritari.fi/

https://www.mustaritari.fi/paivakirjani/

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123176037351361

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fwww.btj.fi%252Factor_M%2525C3%2525A4kinen%25252C%252BMikael

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista