Siirry pääsisältöön

Tittamari Marttinen - Sarjarakastuja / Ranskalainen romanssi


Sarjarakastuja - Avain, 2022, kovankantinen, 224 s.

Ranskalainen romanssi - Avain, 2023, kovakantinen, 176 s.

Tämä kirjapari on nuorten kirjasarja, joista ainakin ensimmäinen osa on julkaistu myös selkokielisenä. Voitin ensimmäisen osan, Sarjarakastujan kirjailijan Instagramin kilpailusta molempina versioina signeerattuna. Selkokielisen version arvoin eteenpäin ja jätin tämän perinteisen itselleni. En ehtinyt sitä kuitenkaan arvostelupinoltani aiemmin lukea. Nyt sain Avain-kustantamolta jatko-osan arvosteltavaksi, joten täytyihän lukeminen aloittaa ensimmäisestä osasta!

Sarjarakastujan lisään Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 6. Tornionjokilaaksoon sijoittuva romaani. Siinä vietetään puolet ajasta Ylläksellä matkailukeskuksessa. Ranskalaisen romanssin lisään samaan haasteeseen, kohtaan 25. Kotimainen nuorten aikuisten kirja. Kirja ei täysin kohtaan solahda, mutta mutta on kuitenkin osittain sitäkin, koska päähenkilö on n. 18-20-vuotias ja ideana aikuisen elämän aloittaminen. Sini Helminen ainakin käyttää kategoriasta nimeä New adult, joka on nimenomaan hieman nuorten ja YA:n välimaastoon sijoittuvaa kirjallisuutta.

Kirjat ovat pullollaan ihmissuhdedraamaa, rakastumisia ja pohdintaa, mikä on oikein ja mikä väärin. Tunnistan paljon itseäni teini-ikäisenä kirjan sivuilta ja nuorelle lukijalle nämä varmasti toimivatkin sellaisena vertaistuellisena sekä kannustavana tarinankerrontana. Kirjat eivät kuitenkaan tyyliltään olleet ihan ominta luettavaani, mutta kuitenkin lukemisen arvoisia. Näiden kahden kirjan teksti on oikeasti nuorelle lukijalle suunnattua ja näistä löytyy paljon juuri sitä pohdintaa ja valintoja, joita nuoret käyvät mielessään läpi ihmissuhteita ajatellessaan.

Molempien kirjojen päähenkilö on Melina, Rovaniemelle yliopistoon opiskelemaan muuttanut tyttö. Ensimmäisessä osassa Melina etsii kovasti kumppania (ja välillä koittaa myös välttää sellaisen löytymistä) ja ihastuu jatkuvasti uusiin ja kiinnostaviin tyyppeihin. Toisessa osassa Melina tekee rohkean peliliikkeen ja lähtee lomamatkalle Ranskaan tapaamaan ihastustaan. Vaikka kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, jää reissusta kuitenkin monia upeita kokemuksia ja uusia tuttavuuksia muistoksi.

Kirjat ovat ns. nuorten viihdekirjoja, joita ei tarvitse ottaa niin vakavasti, mutta samalla ne sisältävät positiivista asennetta ja rohkaisua olla oma itsensä. Uskon, että nuorena olisin itse saanut näistä kirjoista paljon irti, sillä ainakin tuo sarjarakastuminen tuntuu kovin tutulta ja koin sen nuorena jopa ahdistavanakin. Silloin olisi ollut kiva, jos olisi voinut jostain lukea sen olevan ihan normaalia. Nämä kirjat ovat siis ehdottomasti sitä, jota nuorten tyttöjen pitäisi lukea.

Tittamari Marttinen on 1968 Kajaanissa syntynyt tuottelias kirjailija. Erityisesti hänet tunnetaan lasten- ja nuortenkirjoistaan. Marttinen on valmistunut ylioppilaaksi 1987 ja filosofian kandidaatiksi (nyk. maisteri) 1991 Helsingin yliopistosta pääaineenaan kirjallisuustiede. Jatko-opintoja hän on suorittanut Essexin yliopistossa sekä kulttuurituottajan opintoja Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Vuodesta 1995 Marttinen on olltu vapaa kirjailija. Marttinen on kirjoittanut kymmeniä lasten ja nuorten kirjoja sekä muutaman romaanin myös aikuisille. Marttinen on voittanut useamman kirjallisuuspalkinnon, mm. Arvid Lydecken-palkinnon 2000 ja 2015 sekä ollut useasti voittajaehdokkaana.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tittamari_Marttinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista