Siirry pääsisältöön

Rautasilmä ja muita steampunk-kertomuksia

 


Toimittanut Matti Järvinen

Nysalor, 2023, pehmeäkantinen, 210 s.

Tapasin Matti Järvisen, Nysalorin omistajan Helsingin kirjamessuilla. Sain matkaani mukaan myös tämän kirjan arvostelukappaleena. Kesti hävettävän kauan, että ehdin tämän lukea. Viime aikoina tuntuu, että vapaa-aika on ollut aivan liian kortilla. Olen kuitenkin iloinen, että tämän kirjan sain arvosteltavaksi, sillä tämä oli mielenkiintoinen novellipaketti! Kirja sisältää neljä pitkää novellia tai pikemminkin pienoisromaania. Keskenään novellit ovat kovin erilaisia, mutta kaikkia yhdistää steampunk.

Eve Lumerton Sydäntekniikkaa on fantasiahenkinen tarina, jonka henkilöt ovat nuoria opiskelijoita. Taikuus on suurien taikaenergiakatastrofien vuoksi kiellettyä, ainakin pääosin. Tämä tarina oli kirjasta ehdottomasti suosikkini, varmaankin vahvan fantasiapohjansa vuoksi. Juoni oli hyvä ja sellainen pehmeä, mutta samalla tunteita herättävä. Steampunkia tässä oli kuitenkin kirjan tarinoista vähiten, vaikka ei se minua tai tarinaa haitannut. Olisin toivonut tarinan jatkuvan pidempään, nyt se mielestäni loppui ihan kesken!

Artemis Kelosaaren Rautasilmä vastaavasti oli puhdasta steampunkia. Tämä tarina oli täyttä spefiä, jossa mukana ronski rakkaustarina. Tarinan päähenkilö Rautasilmä kuuluu Räävelin suojelusjoukkoihin ja on mm. teleskooppisilmällä paranneltu ihminen. Rautasilmän ja Hännisen kohtaamista kiihdyttää karski erotiikka ja miehet päätyvät yhdessä pelastamaaan Räävelin Venäläisiltä agenteilta. Tarina oli todella hyvä, mutta hieman karski. Minun lukemistani se ei häirinnyt, mutta saattaa olla tuhtia luettavaa toisille.

Edith Arkkon Lilyann ja Mary on eriskummallinen rakkaustarina, jonka melkein tuhoaa Maryn veljen tekemä kontrollista riistäytynyt mekaaninen rakastaja. Tarinassa hienosti korostuu hyvän ja pahan häilyvä raja ja kuinka tietynlaiset ominaispiirteet kauhistuttavat toisia tai puolestaan kiihottavat toisia. Loppua kohti rakkaus kumminkin voittaa, tosin surullisesti Romeo ja Julia -tyylillä.

Sanna Tolmusen Höyryjumalan rasvaa on myös mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka ihmiset yrittävät luoda uutta elämää ihmisen ja koneen yhdistelmällä. Päähenkilölle tämä on karmea ja julma kohtalo, jota hän ei valinnut. Valistajille tämä on tieteen läpimurto, jonka he ovat ihmiskokeiden avulla luoneet ja puolestaan höyryn palvelijoille tämä on kultin uskonnon todistava ihme, höyryjumalan tytär. Tässä tarinassa henkii vahvasti dystopiafiilikset. Päähenkilö saa minut tuntemaan vahvaa myötätuntoa ja ahdistusta hänen puolestaan. Muut hahmot taas inhoa, vihaa ja ahdistusta. Kokonaisuutena todella mielenkiintoinen tarina ja paljon tunteita herättävä lukukokemus.

Tämä kirja oli ensimmäinen steampunk-kirja, jonka olen koskaan lukenut. En siis tiedä, kuinka tyypillisiä tai epätyypillisiä nämä tarinat olivat, mutta täyttä spefiä taatusti kaikki. Spefihän on laaja käsite, joka sisältää scifin, fantasian ym. mutta itse käytän spefiä yleensä sellaisista hieman valtavirrasta poikkeavista tarinoista, jotka sisältävät jotain tavallisesta realismista poikkeavaa. Pidän steampunkista paljon mm. peleissä, sisustamisessa jne. ja tämän kirjan luettuani pidän siitä myös kirjallisuudessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista