Siirry pääsisältöön

Eddo Werkman - Cornelis Hinkelsenin edesottamukset

 


Momentum kirjat, 2023, pehmeäkantinen, 204 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja on novellikokoelma, jonka kaikki novellit ovat yhdistelmä kauhua, komiikkaa ja tieteisfiktiota. Kaikkien novellien tarinassa seikkailee mukana myös nimen mukaisesti Cornelis Hinkelsen. Viimeinen novelli myös tavallaan yhdistää kaikki aiemmat novellit yhteen ja viimeistään kirjan päättyessä lukija joutuu pysähtymään, pohtimaan mitä oikein on lukenut ja kuinka peloissaan pitäisi olla.

Jokaisessa novellissa on hyvin erilainen kauhutarina ja silti kirjailija on mainiosti onnistunut kirjoittamaan yhden ja saman henkilön joka tarinaan mukaan. Tarinat eivät liity toisiinsa välttämättä ollenkaan, mutta sitten se viimeinen novelli… Se onnistuu punomaan koko kirjan melko kylmääväksi kokonaisuudeksi, joka jättää tosiaan lukijan pohtimaan, että onko kokonaisuus suunniteltu yhteen, punottu vahingossa yhteen ja myös sitä, kummin päin novellit on kirjoitettu. Vaikka pelottavat elementit ovat jokaisessa tarinassa erilaisia, ne silti kylmäävät lukijaa monin eri tavoin. Jokaista tarinaa lukiessa tulee samaan aikaan hieman hämmentynyt ja kauhistunut tunne.

Minun mielestäni kirjan novellit ovat upeita! Ne on kirjoitettu hyvin ja niiden tunnelma luodaan hyvin, vaikka tarinat ovatkin lyhyitä. Kaikki 11 novellia on rakenteeltaan koukuttavia, tiivis juoni pitää otteessaan ja loppuratkaisu yllättää joka kerta. Novellit ovat keskenään jopa merkittävästi erilaisia, mutta silti niitä yhdistää yksi ja sama hahmo. Toisissa novelleissa Cornelis on päähahmona, toisissa taas sivuhahmona. Nerokkainta kirjassa mielestäni on viimeinen novelli, joka kokoaa kaikki muut novellit yhteen kauhunovelliin yhtenäiseksi painajaiseksi. Vaikka novellit ovat kauhua, ne on samalla kirjoitettu tietynlainen pilke silmässä. Monessa novellissa on myös koominen puolensa, joka toisaalta lisää toisten tarinoiden pelottavuutta ja pehmentää toisten kauhutunnelmaa.

Eddo Werkman (s. 1995) on suomalais-hollantilainen kirjailija, joka asuu nykyisin Tampereella. Werkmanin monipuolinen muusikon tausta heijastuu hänen tekstiinsä, samoin kiinnostus mm. historiaan, spekulatiiviseen fiktioon ja huonoon huumoriin. Cornelis Hinkelsenin edesottamukset on kirjailijan esikoisteos.

Momentum Kirjat on vuonna 2012 perustetun Aviador Kustannuksen rinnakkaiskustantamo. Molemmat kuuluvat vuonna 1997 perustettuun Aviador Oy:hyn.

Lähteet:

https://www.momentumkirjat.fi/yhteys

https://www.momentumkirjat.fi/kirjailija/werkman%2C-eddo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista