Siirry pääsisältöön

Artemis Kelosaari - Sininen, valkoinen ja sateenkaari

 


Nysalor, 2023, pehmeäkantinen, 92 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirjassa minua kiehtoi kaunis kansikuva (Rimma Joonatan Erkko) sekä nimi. Kirjan sijoitan Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 7. Kirjassa kerrotaan jotain positiivista Karjalasta.

Muistutan, että en ole vieläkään mikään taitava runojen lukija tai arvostelija. Tämä runokirja kuitenkin oli ehdottomasti paras, jonka olen tänä vuonna lukenut! Ja kuten olen ymmärtänyt, se ei välttämättä johdu siitä, että runot olisi parempia kuin muut lukemani, vaan siitä että runojen sisältö resonoi minun sieluni kanssa. Kaikkea minä en näistäkään runoista varmasti ymmärrä ja kirjailijan näkemys ehkä poikkeaa vahvastikin omastani, mutta näissä runoissa oli mielestäni sellainen tunnelataus ja syvyys, joka ei todellakaan jättänyt lukijaa kylmäksi. Lähes jokaisen runon kohdalla minulle tuli sellainen olo, kuin olisin jonkin itseäni suuremman äärellä!

Kirjan runot on jaettu viiteen lukuun. Ensimmäisessä luvussa on runoja, joissa heijastuu jollain tapaa luonnon voima ja mahti verrattuna ihmisen pienuuteen ja voimattomuuteen sen rinnalla. Luonnon voiman tunnistamisen rinnalla se tunne, että omasta pienuudestaan huolimatta pieni ihminen voi sen kanssa olla ja elää. Toisesta luvusta löytyy kirjan nimikkoruno, jossa käy selväksi, että kirjailija on löytänyt itselleen kumppanin. Tässä luvussa muutenkin kuvaillaan kumppanin ja rakkauden löytymistä, uskaltamista olla julkisesti yhdessä ja siitä innosta, että rinnalle on löytynyt joku tutkimaan maailman ihmeitä.

Kolmannessa luvussa kirjailija tutustuu omaan historiaansa ja esittelee sitä myös rakkaalleen. Tämä luku myös selvästi sijoittuu kuvauksineen vahvasti Pohjois-Karjalaan ja kirjailijan lapsuuden maisemiin. Neljännessä luvussa kirjailija tuntuu etsivän itseään ja omaa paikkaansa. Hän kamppailee niin sisäisiä kuin ulkoisiakin mörköjä vastaan. Viidennessä luvussa puolestaan kerrotaan suurella rakkaudella ja kunnioituksella luonnon voimasta, sen ihmeistä ja siitä, että myös se pieni ihminen pystyy kohtaamaan luonnon voimat ja nauttimaan niistä sekä elämästään.

Tämän kirjan runot olivat mielestäni todella vahvoja, lumoavia ja täynnä suuria tunteita. Pystyin kokemaan sen vahvan tunnelatauksen, joka näihin runoihin on kirjoitetttu. Vaikka en välttämättä päässyt käsiksi siihen, mitä kirjailija halusi sanoa runoillaan, löysin niistä silti vahvan vaikutuksen itseeni lukijana. Runot tekivät kauneudessaan, melankolisuudessaan ja synkkyydessään vahvan vaikutuksen. Niissä kaikui rakkaus kotimaata kohtaan, asuinpaikkoja kohtaan sekä ennen kaikkea jylhää luontoa kohtaan. Näissä runoissa on luettavissa kirjoittajan sielu, sydän ja inhimillisyys.

Artemis Kelosaari on 1989 syntynyt kirjailija, toimittaja ja lavarunoilija. Hän on tuotannossaan keskittynyt poikkeuksellisiin ihmisiin ja ilmiöihin. Tämä kirja on kirjailijan kolmas runoteos. Kelosaari vietti lapsuutensa Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Nykyään hän asuu Tampereella. Nämä kaikki kolme aluetta on myös vahvasti tunnistettavissa tämän kirjan runoista. kirjailija kuvaus itsestään on barokin ajan kuriositeettikeräilijä, joka kartoittaa maailman rajoja poikkeuksellisella tavalla. Tämä lausahdus kuvaa mielestäni erinomaisesti ainakin tätä runokirjaa.

 

Lähteet:

https://artemiskelosaari.com/kuka-ja-mika/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista