Siirry pääsisältöön

Rupert Holmes - Näin murhaat pomosi

 


McMastersin murhaopas 1

Bazar, 2023, kovakantinen, 479 s.

(Murder Your Employer: The McMasters Guide to Homicide, 2023)

Suomentanut Elina Salonen

Kuvittanut Anna Louizos

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Ja haluan ensin alkuun korostaa, että EN kiinnostunut kirjastani huonon pomon takia. Minun esihenkilöni on mahtava pomo, mukava tyyppi ja kaikin puolin toivon hänen pysyvän asemassaan. Sen sijaan keksisin monta muuta tyyppiä kyllä, jotka joutaisivat uhreiksi… Mutta kiinnostuin kirjasta vetävän kannen ja nimen takia, sekä selvästi kukkivan mustan huumorin vuoksi. Rakastan sarkasmia sekä mustaa huumoria ja tämän vuoksi saatan olla jonkun murhalistalla itsekin. Murhaopisto kuulosti myös niin jännittävältä idealta, että en voinut kirjaa jättää väliin.

Kirjan päähenkilö Cliff Iverson on tullut vakaasti siihen tulokseen, että hänen ainoa ratkaisunsa jatkaa elämäänsä, on murhata narsistinen ja julma pomonsa. Hän suunnittelee murhan ja jopa yrittää sitä. Seuraavaksi Iverson onkin kahden komisarion taluttamana matkalla jonnekin, varmana vankilaan joutumisesta. Kun hän lopulta päätyykin McMastersin murha-akatemiaan, hän ei ole varma, miten suhtautua asiaan. Paeta näitä hulluja ja vai alkaa opiskella tosissaan, miten hänen aikomansa murha onnistuu ilman pelkoa kiinni jäämisestä. Hänet on raahattu akatemiaan vasten tahtoaan, eikä hänelle anneta vaihtoehdoksi muuta, kuin opiskella ja toteuttaa murhansa, tai hänet murhataan. Murha näet on ainoa vaihtoehto, koska hän tietää McMastersista. Cliff Iversonin opiskelijatoverit ovat myös kukin omalla tavallaan valmiita tappamaan oman pomonsa. Yhteiset opinnot voivat siis päätyä joko murhaan tai kuolemaan.

Kirja oli mielestäni hauska, synkkä ja jollain tapaa jopa voimaannuttava. Tämä johtuu varmasti siitä, että musta huumori puree minuun ja hieman jopa sarkastiset murhatyylit tarjoavat sellaisen ”jotain on tehtävissä vaikeimmassakin tilanteessa” fiiliksen voittaja-asenteella. Jos siis musta huumori ei pure, voi tämä kirja olla sinulle liikaa. Mustan huumorin faneille taas täydellinen kirja! Pidin siitä, kuinka juoni oli rakennettu ja jokainen oppilas oli omalla tavallaan valmis tekemään radikaalin ratkaisun parantaakseen omaa elämäänsä. Pidin myös siitä, miten oppilaiden joukkoon oli selvästi virheellisesti valittu oppilas, joka oli opiskelijana vain murhanhimonsa vuoksi, ei saadakseen oikeutta. Onneksi jokaisen henkilön asiat päättyvät lopulta heidän ansaitsemallaan tavalla, ja vaikka huumori on mustaakin mustempaa, ohjaa oikeudenmukaisuus ja tietynlainen (toisten mielestä kyseenalainen) moraali kuitenkin koko tarinaa. Synkkä, musta huumori toimii sen faneille, mutta hilpeyttä kaipaaville tämä kirja ei sovi.

Rupert Holmes on syntynyt 1947 ja oikealta nimeltään David Goldstein. Hän on syntynyt Briteissä, mutta elää Yhdysvalloissa. Paaremmin Holmes on tunnettu säveltäjä-lauluntekijänä sekä käsikirjoittajana. Hän on urallaan voittanut useita teatteripalkintoja, mm. kaksi Tony-palkintoa ’The Mystery of Edwin Drood’ -Broadway-musikaalista. Holmes tunnetaan myös hittikappaleesta Escape (The Piña Colada Song), joka nousi listaykköseksi 1979. Holmes on kirjoittanut kaksi muutakin kirjaa, mutta tämä kirja on ensimmäinen suomennettu. Tämän lisäksi Holmesin novelleja löytyy erinäisistä kokoelmista. Holmes on kirjoittanut mm. kirjan Where The Thruth Lies, jonka pohjalta on tehty elokuva nimeltään Alaston totuus (2005). Holmes on opiskellut Manhattan School of Music -oppilaitoksessa.

Anna Louizos on toiminut kahdeksantoista Broadway-tuotannon näyttämösuunnittelijana ja ollut kolmesti ehdolla Tony-palkinnon saajaksi. Louizos on ollut mukana kahdessa Holmesin käsikirjoittamassa musikaalissa. Tähän kirjaan luodun maailman kuvittaminen on ollut unelmatyö näyttämösuunnittelijalle, joka rakastaa piirtämistä.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rupert_Holmes

https://www.bazarkustannus.fi/kirjailijat/rupert-holmes/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista