Siirry pääsisältöön

OIli-Pekka Mäkinen - Anna minulle lapsuus

 


Books on Demand, 2022, kovakantinen, 208 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kertoo huutolaislapsesta, joka sai minut kiinnostumaan kirjasta. Tiesin huutolaisuudesta tasan käsitteen, joten olin erittäin innokas oppimaan lisää tästä ja millaista se historiassa on. Kirjailija kertoo kirjan lopussa, että henkilöt ja paikat ovat todellisia, kaikki muu on hänen isoisänsä tarinan sekä kirjailijan oman tarinan varassa. Uskoisin tämän kuitenkin olevan melko tarkkaa kuvausta 1800-luvun huutolaisen elämästä.  Merkittävä seikka kirjassa on mielestäni taitava murteen käyttö.

Tobias on kuusivuotias orpo, joka on jäänyt setänsä elätettäväksi. Sedän perheessä on ennestään jo monta lasta, joten rahat eivät riitä kaikkeen. Setä tekee perheen eteen vaikean päätöksen ja vie Tobiaksen kirkolle huudettavaksi. Tobias päätyy Eeleksen tilalle 48 markan rahasta ja isäntä on vaativa sekä ankara. Tobias tekee aamusta iltaan töitä ja joutuu vielä isännän korttipelikaveriksi yömyöhään asti. Vähillä unilla ja raskaassa työssä sattuu ja tapahtuu, jonka vuoksi Tobias saa toistuvasti myös kovia selkäsaunoja. Lopulta Tobias päättää, että kerjäläisenäkin hän kulkee ennemmin kuin ottaa jatkuvasti selkäänsä. Pitkän seikkailun tuloksena Tobias päätyy Merikarvian kautta takaisin kotiseudulle rippikoulupaikkaa anomaan. Helppoa ei ole kuitenkaan sekään, eikä entisen perheen kohtaaminen, kun nämä luulevat Tobiaksen jo vuosia sitten kuolleen.

Kirja oli kiehtova, hyvin kirjoitettu tarina siitä, miten erilaista elämä ennen oli. Mitä eväitä pieni lapsi tarvitsee selviytyäkseen rippikouluikään asti ja miten vaikeaa on kasvaa vanhempien jättämän surun kanssa. Kirja on hyvä ajankuvaus Pohjois-Satakunnan historiaan, suurten nälkävuosien aikaan, jolloin täytyi selviytyä keinolla millä hyvänsä. Kirjassa korostuu selviäminen, hengissä säilymisen tarve ja itsenäisyyden kaipuu. Kirja oli koskettava, kiehtova sekä historian yhteiskuntaa avaava teos. Vaikka vaikeaa se on välillä nykypäivänäkin, en osaa edes kuvitella miten vaikeaa elämä tuohon aikaan on ollut. Kirja kuvaa hyvin myös luokkaeroja ja yhteiskunnallisen aseman merkitystä tuona aikana.

Olli-Pekka Mäkinen on Porissa syntynyt tamperelainen, joka kirjoittaa porilaisista ja Porin lähiseudun historiasta. Tämä kirja on kirjailijan esikoisromaani, mutta aiemmin hän on julkaissut lapsuusmuistoistaan koostuvan kirjan, ’Minusta tehtiin prinssi, Tamperelaisen porilaispojan tarinoita’. Lisäksi kirjailijan tarina ’Gentlemannipelaaja’ on julkaistu sukutarinat 2020 antologiassa. Mäkinen on koulutukseltaan teologian maisteri ja tehnyt työuransa pappina, kouluttajana, työnohjaajana ja yksityisenä psykoterapeuttina.

Kommentit

  1. Kiinnostavan oloinen kirja. Onko tämä siis kokonaan kirjoitettu murteella?

    VastaaPoista
  2. Ei ole kokonaan kirjoitettu murteella. Itse kerronta on kirjakielellä, mutta puhe on kirjoitettu murteella. Alueittain vielä upeasti eri vahvuisilla murteilla. Hyvin käy ilmi, että maalla puhutaan eri tavalla kuin ns. sivistyneistön parissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista