Siirry pääsisältöön

Suvi Rimpiläinen - Rokkikani ja nihkeät nakit

 


Lector Kustannus, 2023, kovakantinen, 63 s.

Kuvittanut Maaria Leinonen

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjan liitän Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirjassa lasketaan. Kirjassa lasketaan alkutahtia biiseille, sekä vahingossa myös alas lumikinostakin. Kirja on suunnattu jo itse lukemisen hallitseville 6-12 vuoden ikäisille lapsille. Minä luin tämän kuitenkin lapselle ääneen, mutta hyvin kirja toimi niinkin.

Kirjassa seikkailee tokaluokkalaiset Harri ja Viljami. Koulussa pojat saavat uuden musiikinopettajan, joka aivan selvästi on noita. Pääsiäinen on lähellä ja pojat keräävät pajunoksia virpomista varten. Samoin pojat huomaavat, että Markku-isä katoilee iltaisin jonnekin, ja sehän vasta kutkuttava mysteeri onkin selvitettäväksi. Kun koittaa palmusunnuntai, selviää pojille Markun mysteeriset katoamiset ja myös se, millainen noita tuo uusi musiikinopettaja oikein onkaan. Mutta miten tähän kaikkeen liittyy Rokkikani ja vielä suurempana kysymyksenä, mitä tarkoitetaan nihkeillä nakeilla? Kirja antaa nimensä odottaa selitystä aivan viimeiseen lukuun asti.

Kirja oli hyvää tekstiä, tarina oli viihdyttävä ja kuvitus kivaa. Itse vähän hämmästelin kirjan lumoa, sillä omasta mielestäni tämä oli hieman tylsä, mutta lapseni mielestä tämä oli jännä ja isän katoamismysteeri lienee vastannut hänelle aikuisten murhamysteeriä. Kirja oivaltavasti ja hienosti loi kohderyhmälleen jännitystä, olematta kuitenkaan pätkääkään pelottava. Samalla se kertoi aivan tavallisesta elämästä, antoi lapselle näkökulmia muidenkin perheiden arkeen ja viihdytti kokonaisuudellaan. Parissa paikkaa kuitenkin hämmennyimme molemmat, kun äidistä ja isästä puhuttiin välillä äitinä tai isänä, välillä nimillä. Tämä toisaalta oli ihan hyvä, sillä se pakotti lapsenkin kuuntelemaan tarkemmin ja minut keskittymään lukemiseeni.

Suvi Rimpiläinen (s. 1978) on kajaanilainen taiteen perusopetuksen opettaja. Rokkikani ja nihkeät nakit on Rimpiläisen ensimmäinen kirja nuoremmille lukijoille. Rimpiläiseltä on aiemmin ilmestynyt aikuisille suunnattu novellikokoelma, jonka punaisena lankana on kiertotalous.

Maaria Leinonen on kajaanilainen varhaiskasvatuksen opettaja. Hän kuuluu Kajaanin Kuvataiteilijoihin. Töitä on ollut esillä yhteisnäyttelyissä, omassa grafiikannäyttelyssä sekä kotikaupungin julkaisuissa.

 

Lector Kustannus Oy on suomalainen pienkustantamo. Yritys on perustettu elokuussa 2013. Lector kustantaa yleistä tietokirjallisuutta, lasten ja nuorten kirjallisuutta, kaunokirjallisuutta sekä ammattikirjallisuutta. Lector kustantaa kirjoja myös tilauksesta. Kustantamon toimintaa ohjaa pyrkimys laadukkaisiin tuotteisiin niin ulkonäön kuin sisällön ja kieliasunkin suhteen. Tavoitteena on myös tuoda lisää korkealaatuista virolaista kirjallisuutta Suomen markkinoille, joilla sitä vielä on melko vähän.

 

Lähteet:

https://www.lector.fi/content/4-yrityksemme

https://www.lector.fi/kaikki-kirjat/229-rokkikani-ja-nihkeaet-nakit-9789527500309.html

https://kaltio.fi/tag/suvi-rimpilainen/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista