Siirry pääsisältöön

Siru Aura - Myötäjäiset

 


Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 288 s.

Sain kirjan arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirjan aihe kuulosti mielenkiintoiselta, sillä intialainen kulttuuri oli minulle täysin tuntematonta. Kirja herätti paljon lisäkysymyksiä tuosta kulttuurista ja tavoista, joten olisi todella mielenkiintoista päästä keskustelemaan asiasta enemmän intialaisen kanssa. Siksi kirja sijoittuu Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 27. Haluaisit keskustella kirjasta jonkun kanssa.

Intia on maana ja kulttuurikeskuksena varsin mielenkiintoinen. Ristiriita sivistyksen ja edelläkävijyyden sekä vanhoillisten tapojen ja uskomusten välillä on valtava. Olen elokuvista ja aiemmin lukemistani kirjoista jonkin verran päässyt kosketuksiin tuon edelläkävijöiden joukon kanssa, joten oli todella mielenkiintoista lukea myös tästä kulttuurin toisesta puolesta. Lisämaustetta toi mielestäni juurikin tämä suomalaisen silmin nähty kulttuuri, koska eroavaisuudet omaamme korostuivat ja nousivat hyvin esille. Toisinaan samaistuin paljonkin päähenkilön ahdinkoon kulttuurien kohtaamisissa.

Kirjan tarina on oikeastaan ahdistavan synkkä sekä voimaannuttavan hauska samaan aikaan. Minua ahdisti paljon noiden intialaisten naisten puolesta. Heidän tapansa ja heidän kulttuurinsa ei kyllä oikein omaan tasa-arvoiseen ja hyvinvointivaltiossa kasvatettuun minääni istu. Näihin naisiin verrattuna tunsin itseni nimenomaan riikkaaksi ja hemmotelluksi. Toisaalta oli hauskaa ja viihdyttävää lukea, miten suomalainen nainen yrittää selviytyä tässä kulttuurien kohtaamisessa, yrittää pärjätä ja tehdä parhaansa, mutta aina vahingossa menee pieleen. Kirja ei missään nimessä ole huumorilla tehty, mutta voin vain kuvitella itseni toikkaroimaan samoihin tilanteisiin ja ongelmiin.

Kirja kertoo Anusta, joka on lähtenyt Intiaan tekemään antropologian väitöskirjaansa intialaisista myötäjäisistä. Laki Intiassa kieltää nykyään myötäjäiset, mutta vanhat tavat on syvään juurtuneita. Anu tapaa monia naisia, jotka ovat kärsineet enemmän ja vähemmän myötäjäiskäytännöstä, myötäjäiskiristyksestä tai joku heidän tuttunsa on kohdannut ”keittiökuoleman”, eli kuollut myötäjäiskiristyksen uhrina. Tiivimmin kirjassa seurataan intialaista Taarinia, jonka sisko kuoli epäilyttävissä oloissa tämän aviomiehen vaadittua lisää myötäjäisiä. Toinen tarkemmin seurattu henkilö on Rathamma, nainen, joka johtaa Naisten taloa. Naisten talo on turvapaikka kaikille myötäjäisongelmista kärsineille naisille, heidän perheilleen ja läheisilleen. Monet naiset ovat joutuneet karkaamaan aviomiehen luota tai heidän lapsensa on ryöstetty heiltä avioeron yhteydessä.

Tämä kirja todella antaa tiukkaa perspektiiviä siihen, kun itse pohdin näitä länsimaisia ongelmia. Vaikka ei se omia ongelmiani poista, mutta pakko sanoa, että nyt omat murheeni tuntuvat paljon pienemmiltä. Vanhoillinen ajattelu avioliiton suhteen vallitsee jossain määrin täällä Suomessakin. Kohtasin tämän asian oman avioeroni yhteydessä, mutta mikään kokemani ei ole mitään verrattuna näihin naisiin ja tarinoihin. Vaikka minua paikoin ahdisti lukea, ei tämä tarina ollut kuitenkaan ahdistuksella ja pahalla ololla mässäillen kirjoitettu. Tästä kirjasta huokuu se, että kirjailija on perehtynyt aiheeseen asumalla itse Intiassa tekemässä omaa väitöskirjaansa (liekkö joukkoon livahtanut isompikin määrä omia kokemuksia?). Kirjailija osaa kertoa rehellisesti kaiken tarvittavan, mutta ei lisää tarinan kiinnostavuutta lisäämällä vettä myllyyn.

Kirja oli todella hyvin kirjoitettu, opettavainen ja kiinnostava. Teksti piti otteessaan koko ajan ja ns. hiljaisemmatkin hetket olivat silti mielenkiintoisia. Ennen kaikkea minua lohdutti se (voin siis sulkea näiden ihmisten tuskan pois mielestäni), että kirja sai kuitenkin onnellisen lopun. Olen siitä kirjailijalle kiitollinen, sillä olen toisinaan liiankin empaattinen, enkä oman maailmani murheiden lisäksi ehkä pystyisi enää kantamaan muiden. Tämä tarina ja asia oli kuitenkin todella tärkeää nostaa esille ja antaa sille puheenvuoro. Vain nostamalla niin sanotusti kissan pöydälle, voi koskaan muuttaa maailmaa. Tämän kirjan ja nämä intialaiset naiset muistan varmasti tulevaisuudessakin, kun on resursseja yrittää muuttaa maailmaa!

Siru Aura asui lähes kaksi vuotta Intiassa ja teki vapaaehtoistöitä sekä antropologista kenttätyötä tutustuen intialaisnaisiin, naisjärjestöjen arkeen sekä oikeuden käytäntöihin. Aura kirjoitti antropologisen väitöskirjan ’Women and Marital Breakdown in South India : Reconstructing Homes, Bonds and Persons’ tutkimuksistaan. Tämä kirja on Auran esikoisromaani ja syntyi tutkimusten ohessa.

Väitöskirja on julkaistu 2008, joten 15 vuotta on ehtinyt kulua. Toivon todella, että Intiassa asiat ovat tuona aikana parantuneet, edes vähän. Tässä toinen syy, minkä takia kirjasta olisi todella mielenkiintoista keskustella intialaisen kanssa. Kuulla ns. viimeisin näkökanta tilanteeseen. Tämä kirja kannattaa todella lukea! Kirjan lisään myös Kaikki maailman maat-haasteeseen Intian kohdalle. 

 

Lähteet:

https://helda.helsinki.fi/items/eaef5d24-b4f1-4b0c-a947-c5e3f17bc37e

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista