Siirry pääsisältöön

Siru Aura - Myötäjäiset

 


Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 288 s.

Sain kirjan arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirjan aihe kuulosti mielenkiintoiselta, sillä intialainen kulttuuri oli minulle täysin tuntematonta. Kirja herätti paljon lisäkysymyksiä tuosta kulttuurista ja tavoista, joten olisi todella mielenkiintoista päästä keskustelemaan asiasta enemmän intialaisen kanssa. Siksi kirja sijoittuu Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 27. Haluaisit keskustella kirjasta jonkun kanssa.

Intia on maana ja kulttuurikeskuksena varsin mielenkiintoinen. Ristiriita sivistyksen ja edelläkävijyyden sekä vanhoillisten tapojen ja uskomusten välillä on valtava. Olen elokuvista ja aiemmin lukemistani kirjoista jonkin verran päässyt kosketuksiin tuon edelläkävijöiden joukon kanssa, joten oli todella mielenkiintoista lukea myös tästä kulttuurin toisesta puolesta. Lisämaustetta toi mielestäni juurikin tämä suomalaisen silmin nähty kulttuuri, koska eroavaisuudet omaamme korostuivat ja nousivat hyvin esille. Toisinaan samaistuin paljonkin päähenkilön ahdinkoon kulttuurien kohtaamisissa.

Kirjan tarina on oikeastaan ahdistavan synkkä sekä voimaannuttavan hauska samaan aikaan. Minua ahdisti paljon noiden intialaisten naisten puolesta. Heidän tapansa ja heidän kulttuurinsa ei kyllä oikein omaan tasa-arvoiseen ja hyvinvointivaltiossa kasvatettuun minääni istu. Näihin naisiin verrattuna tunsin itseni nimenomaan riikkaaksi ja hemmotelluksi. Toisaalta oli hauskaa ja viihdyttävää lukea, miten suomalainen nainen yrittää selviytyä tässä kulttuurien kohtaamisessa, yrittää pärjätä ja tehdä parhaansa, mutta aina vahingossa menee pieleen. Kirja ei missään nimessä ole huumorilla tehty, mutta voin vain kuvitella itseni toikkaroimaan samoihin tilanteisiin ja ongelmiin.

Kirja kertoo Anusta, joka on lähtenyt Intiaan tekemään antropologian väitöskirjaansa intialaisista myötäjäisistä. Laki Intiassa kieltää nykyään myötäjäiset, mutta vanhat tavat on syvään juurtuneita. Anu tapaa monia naisia, jotka ovat kärsineet enemmän ja vähemmän myötäjäiskäytännöstä, myötäjäiskiristyksestä tai joku heidän tuttunsa on kohdannut ”keittiökuoleman”, eli kuollut myötäjäiskiristyksen uhrina. Tiivimmin kirjassa seurataan intialaista Taarinia, jonka sisko kuoli epäilyttävissä oloissa tämän aviomiehen vaadittua lisää myötäjäisiä. Toinen tarkemmin seurattu henkilö on Rathamma, nainen, joka johtaa Naisten taloa. Naisten talo on turvapaikka kaikille myötäjäisongelmista kärsineille naisille, heidän perheilleen ja läheisilleen. Monet naiset ovat joutuneet karkaamaan aviomiehen luota tai heidän lapsensa on ryöstetty heiltä avioeron yhteydessä.

Tämä kirja todella antaa tiukkaa perspektiiviä siihen, kun itse pohdin näitä länsimaisia ongelmia. Vaikka ei se omia ongelmiani poista, mutta pakko sanoa, että nyt omat murheeni tuntuvat paljon pienemmiltä. Vanhoillinen ajattelu avioliiton suhteen vallitsee jossain määrin täällä Suomessakin. Kohtasin tämän asian oman avioeroni yhteydessä, mutta mikään kokemani ei ole mitään verrattuna näihin naisiin ja tarinoihin. Vaikka minua paikoin ahdisti lukea, ei tämä tarina ollut kuitenkaan ahdistuksella ja pahalla ololla mässäillen kirjoitettu. Tästä kirjasta huokuu se, että kirjailija on perehtynyt aiheeseen asumalla itse Intiassa tekemässä omaa väitöskirjaansa (liekkö joukkoon livahtanut isompikin määrä omia kokemuksia?). Kirjailija osaa kertoa rehellisesti kaiken tarvittavan, mutta ei lisää tarinan kiinnostavuutta lisäämällä vettä myllyyn.

Kirja oli todella hyvin kirjoitettu, opettavainen ja kiinnostava. Teksti piti otteessaan koko ajan ja ns. hiljaisemmatkin hetket olivat silti mielenkiintoisia. Ennen kaikkea minua lohdutti se (voin siis sulkea näiden ihmisten tuskan pois mielestäni), että kirja sai kuitenkin onnellisen lopun. Olen siitä kirjailijalle kiitollinen, sillä olen toisinaan liiankin empaattinen, enkä oman maailmani murheiden lisäksi ehkä pystyisi enää kantamaan muiden. Tämä tarina ja asia oli kuitenkin todella tärkeää nostaa esille ja antaa sille puheenvuoro. Vain nostamalla niin sanotusti kissan pöydälle, voi koskaan muuttaa maailmaa. Tämän kirjan ja nämä intialaiset naiset muistan varmasti tulevaisuudessakin, kun on resursseja yrittää muuttaa maailmaa!

Siru Aura asui lähes kaksi vuotta Intiassa ja teki vapaaehtoistöitä sekä antropologista kenttätyötä tutustuen intialaisnaisiin, naisjärjestöjen arkeen sekä oikeuden käytäntöihin. Aura kirjoitti antropologisen väitöskirjan ’Women and Marital Breakdown in South India : Reconstructing Homes, Bonds and Persons’ tutkimuksistaan. Tämä kirja on Auran esikoisromaani ja syntyi tutkimusten ohessa.

Väitöskirja on julkaistu 2008, joten 15 vuotta on ehtinyt kulua. Toivon todella, että Intiassa asiat ovat tuona aikana parantuneet, edes vähän. Tässä toinen syy, minkä takia kirjasta olisi todella mielenkiintoista keskustella intialaisen kanssa. Kuulla ns. viimeisin näkökanta tilanteeseen. Tämä kirja kannattaa todella lukea! Kirjan lisään myös Kaikki maailman maat-haasteeseen Intian kohdalle. 

 

Lähteet:

https://helda.helsinki.fi/items/eaef5d24-b4f1-4b0c-a947-c5e3f17bc37e

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista