Siirry pääsisältöön

Marketta Pyysalo - Matka yli aikojen

 


Lasten Keskus, 2023, kovakantinen, 159 s.

Kuvittanut Teemu Juhani

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämän kirjan kansi lumosi minut ja jostain syystä aikamatkustus on myös aina ollut itselleni vetoava tekijä. Lapseni onkin ilmetty kopio itsestäni ja hän ei malttanut odottaa, että päästään tämän kirjan pariin. Minulle positiivinen yllätys oli, että kirjassa matkustetaan läpi aikojen tapaamaan useita kuuluisia kirjailijoita!

Toivo päättää lähteä junalla mummolaan, kun isällä ei ole hänelle aikaa. Toivo päätyy kuitenkin väärään junaan ja päätyy matkustamaan halki aikojen menneisyyteen. Matkan varren pysäkeillä hän tapaa eri aikakausien kuuluisia ihmisiä, jo ennen kuin heistä tuli kuuluisia. Samalla Toivo näkee maailmaa eri aikoina, vaikkakaan ihan jokaiselle asemalle häntä ei oman turvallisuutensa vuoksi päästetä. Toivo seuraa myös mielenkiinnolla erään katedraalin rakennustöitä, jotka eivät tunnu koskaan tulevan valmiiksi. Paluumatkalla veturinkuljettaja ajaa liian lujaa, ja juna ei ehdi pysähtyä asemalla. Miltä näyttää tulevaisuus ja kuinka sieltä selviää pois?

Kirja oli huikean hyvä! Pidin tästä todella paljon! Ja niin piti lapsikin. Tarina tarjoaa kurkistuksen menneisyyteen, mutta samalla se myös opettaa, että oikeastaan oma aika on se paras aika. Tulevaisuuteen päätyminen opettaa myös sen, että tulevaa ei kukaan voi tietää. Vaikka kirja oli kirjoitettu lapsen tasoiseksi, se silti lumosi maailmaansa myös aikuisen lukijan! Lisäksi minä lukutoukkana sain kirjan historiallisista hahmoista paljon enemmän irti, kuin lapsi. Vaikka tämä on lasten kirja, se ehdottomasti päätyy talteen minun kirjahyllyyni!

Kirjan kuvitus oli myös hienoa ja lumosi lapsen. Hassun hauskat hahmot elävöittivät myös kuvia, ja lapsi välillä kikatti kuville ja välillä lumoutui niiden taiteellisesta asettelusta. Lapsi intoutui myös kyselemään, oliko junat tuollaisia kuin minä olin lapsi, oliko tuollaisia vaatteita tmv. kun minä olin lapsi ja niin edelleen. Kuvat elävöittivät tarinaa lapsellekin hienosti. Ja tuo upea kansikuva! Pyysalo kertoo kirjassaan olevan ideana se, että aikuiset ja lapset lukevat yhdessä ja tässä tavoitteessa hän on onnistunut täydellisesti! Valittu kuvittaja korostaa tätä asiaa!

Marketta Pyysalo (s. 1976) on Taipalsaarelta kotoisin oleva kirjoittaja ja kääntäjä, joka asuu nykyään Pälkäneellä. Hän on kulttuurituottajan työssään monipuolinen lastenkulttuurin edistäjä. Pyysalo on suomentanut kymmeniä lasten kirjoja, kirjoittanut lasten tietokirjoja sekä kiitetyn aikuisten romaanin. Pyysalo on toiminut kirja-arvostelijana ja toimittajana. Nykyisin hän työskentelee kulttuurisuunnittelijana.

Teemu Juhani on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Hänen kuvittamiaan lastenkirjoja ja romaaneja on julkaistu niin Suomessa, Britanniassa, USA:ssa kuin Kiinassakin. Hän on kuvittant useita oppikirjoja, mm. Kummaa-esiopetusmateriaalin taidokas kuvamaailma on hänen luomansa.

 Kirjan lisään Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 14. Löydät jonkin intertekstuaalisen viittauksen. Vaikka kirjassa seikkaili lukuisia kirjailijoita, suoranainen intertekstuaalinen viittaus löytyi ainoastaan Jules Vernen kirjaan Maasta kuuhun. Väittäisin kuitenkin, että muistakin kirjailijoista saattaa viittauksia löytyä, itse en vain osannut niitä tunnistaa. 


Lähteet:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/lapset-tarvitsevat-nyt-toivoa?publisherId=69818497&releaseId=69974885

https://lastenkeskus.fi/kirjailijat/marketta-pyysalo/

https://www.teos.fi/Pyysalo+Marketta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista