Siirry pääsisältöön

Helmi Tolonen - Koetus osa 1

 Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 324 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Kirja on kaksiosaisen dystopiakirjasarjan ensimmäinen osa. Pidän yleensä dystopioista kovasti ja tämäkään ei tuottanut minulle pettymystä! Kirja sopii myös hyvin sijoitettavaksi Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla. Tässä toki joku tiukemmin haastetta tekevä jättää kirjan kelpuuttamatta, koska päähenkilö on 18-vuotias ja ehkä enemmän vielä luokiteltavissa tytöksi. Minä en onneksi ole tarkka, joten sillä mennään! Tämä on luokiteltu nuorten kirjaksi, mutta sanoisin itse tätä tyyliltään ja sisällöltään YA-kirjaksi. 

Dystopian kuvaus suoraan takakannesta:
Ilmastonmuutosten ja ydinsotien kurittamassa maailmassa Newland on ainoa säilynyt kaupunki. Kaikki kahdeksantoista vuotta täyttäneet asukkaat lähetetään koetukseen ulkomaailmaan todistaakseen arvonsa, sekä ansaitakseen oikeuden elää muurein suojatussa kaupungissa. Vain vahvimmat voivat selvitä takaisin ankarasta ympäristöstä, jota asuttavat yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet Newlandin nimittämät ”hylkiöt”.

On tullut Sirin koetuksen aika. Hänelle tehdään terveystarkastus sekä häneen asennetaan paikannussiru. Ennen lähtöä Siri tapaa vielä Arieksen, pojan, jonka kanssa hän pari kesää sitten tapaili salaa. Sukupuolten välinen yhteys on kielletty kaikilta yli 12-vuotiailta, jotta kukaan ei tulisi vahingossa raskaaksi. Tai jos tuleekin, karkotetaan Newlandista. Kun nuoret jäivät kiinni, Siri ei halunnut tavata enää Ariesta. Aries puolestaan ei olisi halunnut olla ihan yhtä kuuliainen. Molemmat pohtivat suhdettaan uudelleen nyt, kun kohta saa valita mieluisensa kumppanin. Matkalla koetukseen kuitenkin tapahtuu jotain ja heidän lentokoneensa syöksyy maahan. Selviytyäkseen Sirille ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin ystävystyä hylkiöiden kanssa. Pian hän kuitenkin joutuu kohtaamaan todellisuuden niin hylkiöistä kuin itse Newlandistakin.

Tämä tarina oli todella hyvä! Pientä ennalta arvattavuutta juonessa ehkä oli, mutta se ei minua haitannut. Tarina oli todella hyvin kirjoitettu, yksityiskohdat ja juonenkäänteet on hyvin suunniteltu. Henkilöhahmot on loistavia ja ainakin päähenkilön henkinen kasvu tulee kirjassa hyvin esille. Alkuasetelmassa kirja tuntui hieman tahmealta, mutta mitä pidemmälle tarina eteni, sitä vaikeampaa minun oli kirjaa kädestäni laskea. Olen kiitollinen siitä tosiasiasta, että minulla on toinen osa odottamassa lukupinossani. Jos siis YA tai dystopia toimii sinulle, suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa!

Helmi Tolonen (s. 1999) on tamperelainen kirjailija, joka kirjoittaa pääasiassa nuorille suunnattua urbaania fantasiaa, paranormaalia romantiikkaa sekä dystopiaa. Hänen esikoisromaaninsa ja Tukahdutetut-sarjan ensimmäinen osa, Polte ilmestyi 09/2021. Sarjan toinen osa, Ikiliekki ilmestyi 09/2022.

 

Lähteet:

https://www.bod.fi/kirjakauppa/koetus-helmi-tolonen-9789528093060

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista