Siirry pääsisältöön

Anja Hatva - Muuhalainen löytää uuden kodin

 


Basam Books, 2023, kovakakantinen, 30 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjan kaunis kansi sekä hassunhauska nimi vetoaa lukijaan. Kevyestä nimestä ja mielikuvitushahmoista huolimatta kirjalla on varsin tärkeä sanoma, joka kuitenkin luo lapselle toivoa tulevaisuuteen.

Meilläkin lapsi rakastaa tietokirjoja, on erittäin ympäristötietoinen ja oppinut pitämään luonnonsuojelua tärkeänä. Samalla huomaan kuitenkin, että ympäristöahdistus on todellinen ongelma jo 7-vuotiaan lapsenkin maailmassa. Tämä kirja oli täydellinen siihen tarkoitukseen. Kirjan kaikki hahmot selviävät metsähakkuun aiheuttaman kotiseudun tuhoutumisesta. Kaikki hahmot selviytyvät omalla tavallaan ja muuttavat uudelle metsäalueelle jatkamaan elämää. Kirja luo toivoa siitä, että luonto selviää kyllä.

Hahmot muistuttavat oikeita eliöitä ja eläimiä, mutta ovat kuitenkin kuvitteellisia. Jokaisella eläimellä ja eliöllä on oma tapansa sopeutua tuhoutuneen kodin tuomaan muutokseen. Tämä kirja oli lapsen mielestä ihana ja hahmojen nimet hauskoja. Tarinassa kerrotaan rehellisesti millaista tuhoa ihminen luonnolle aiheuttaa, mutta samalla annetaan toivoa siitä, että kaikkea ei ole menetetty, sillä luonto löytää keinot selvitä ja eläimet ja eliöt sopeutuvat jokainen omalla tavallaan. Kirjassa muistutetaan myös, että luonnossa on vielä paljon sellaisiakin eliöitä, joita ei vain ole vielä löydetty, joten luonto on suojelemisen ja tutkimisen arvoinen.

Pidin kirjasta, samoin lapseni. Parasta siinä on, että pahiten ahdistuvalle lapselle voi sanoa sen olevan vain satua, koska hahmot eivät ole oikeita. Samalla lapselle voi kuitenkin opettaa myös sitä toivoa, eli luonto on uskomaton kokonaisuus ja sopeutuu jopa yllättävillä tavoilla ihmisten tekoihin. Kirjan äärellä voi halutessaan keskustella vakavasti mutta toivon kautta. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 29. Luonnonkatastrofi tai ympäristön muutos.

Anja Hatva on kuvittaja, graafikko ja tietokirjailija. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kaksi muutakin lasten kirjaa. Hatva on koulutukseltaan filosofian tohtori, graafikko ja taiteen lisensiaatti. Hän on lasten kirjojen lisäksi kirjoittanut useita visuaaliseen suunnitteluun ja kuvittamiseen liittyviä tietokirjoja ja artikkeleita. Hatva on kuvittanut tämän kirjan itse.

 

Lähteet:

https://ikaankuinasif.info/blogi/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista