Siirry pääsisältöön

Kerri Maher - Pariisin kirjakauppias

 


Bazar, 2023, kovakantinen, 390 s.

(The Paris Bookseller, 2022)

Suomentanut Laura Kataja & Mika Tiirinen

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä kirja on pakollinen sivistävä teos jokaiselle lukutoukalle! Kirja kertoo Shakespeare & Co:n vaiherikkaan tarinan sekä sen perustajan Sylvia Beachin tekemästä työstä kirjallisuuden eteen kirjakauppansa avulla. Shakespeare & Co on yhä edelleen olemassa Pariisissa, joskin hieman eri paikassa kuin alun perin, mutta liikkeen idea on pysynyt melko samana. Kirjakauppa lienee maailman kuuluisin ja sen kirjahyllyt ovat nähneet paljon kirjallisuuden historiaa.

Kirja alkaa vuodesta 1917 ja kertoo Sylvia Beachin vaiheista ennen kirjakauppaa, ja kuinka hän päätti perustaa englanninkielisen kirjallisuuden kirjakaupan keskelle Pariisia. Tarina jatkuu kertomalla, miten kirjakauppa vähitellen tuli tunnetuksi, kuinka Beach ryhtyi kustantamaan Yhdysvalloissa kiellettyä James Joycen Odysseus-romaania ja miten vaativa urakka se oli. Kirja kertoo kuuluisista kirjailijoista, jotka kaikki kävivät vierailulla usein kuuluisaksi tulleessa kirjakaupassa ja miten merkittävä rooli Beachilla ja hänen kirjakaupallaan oli monen alkavan kirjailijan uralla. Kirja kertoo myös, miten Joyce lähti amerikkalaisen kustantamon leipiin kumotakseen kirjansa julkaisukiellon ja kuinka se vaikeutti Sylvia Beachin taloudellista tilannetta. Lopulta kirjassa kerrotaan myös, kuinka Beach sinnitteli toisen maailmansodan yli ja miten kirjakaupan historia jatkuu Beachin loppuelämän ajan.

Hävettää myöntää, etten koskaan ollut kuullutkaan sen enempää Sylvia Beachista kuin Shakespeare & Companysta. Tämä historiallinen romaani kuitenkin tuo upeasti esille sen, miten tärkeä rooli kirjallisuuden piireissä tuolla kirjakaupalla oli ja miten se on vaikuttanut moniin nykyään kuuluisiin kirjailijoihin. Kirja on sinältään myös ajankohtainen, sillä siinä taistellaan sananvapauden puolesta ja sensuuria vastaan. Viime aikoina on ollut paljon mediassa puhetta siitä, kuinka vanhoja kirjoja muokataan niiden nykymaailmaan sopimattomuuden vuoksi. Tämä voidaan tavallaan tulkita vanhojen kirjojen sensuroinniksi, mikä kieltämättä hieman järkyttää itseäni. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi näin tehdään, eritoten lasten kirjallisuuden kohdalla, mutta silti se hämmentää minua. Itselleni kirja ja sen teksti on tavallaan pyhä asia, enkä itse soisi niihin koskettavan edes nykypäiväistämisen ja sivistämisen muodossa.

Kerri Maher on yhdysvaltalainen kirjailija sekä luovan kirjoittamisen opettaja, joka on julkaissut kolme historiallista romaania. Pariisin kirjakauppias on ensimmäinen suomennettu teos. Maher opiskeli luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa. Nykyään hän on päätoiminen kirjailija ja asuu Bostonissa.

Tätä kirjaa varten Maher on tehnyt valtavasti tutkimustyötä ja pääosin kirjan tapahtumat ovat tapahtuneet oikeasti. Maher kertoo, että Beachin tunteita, tekoja ja valintoja hän on hieman joutunut kirjoittamaan itse, mutta hänenkin elämänsä tärkeimmät vaiheet ovat todella tapahtuneita. Pääosin kaikki kirjakaupan kohtaamiset ovat tapahtuneet oikeasti, mutta aikajärjestys ym. saattaa olla väärässä kohtaa ja keskusteluja hän on hieman soveltanut. Kaikkiaan kirja on kuitenkin ajankuvausta, merkittävän kirjallisuuden historian julki tuomista ja yhden kirjallisuuden historian käännekohdan valottamista.

Myönnän, että omaan makuuni joissakin kohtia kirjaa olisi hieman voinut tiivistää ja vähän välijuttuja jättää vähemmälle, mutta kokonaisuutena kirja oli kuitenkin huikea. Nuo välijutut olivat myös tärkeä osa Beachin historiaa ja auttaa ymmärtämään paremmin tämän valintoja ja ajattelua, vaikka ei kiveen hakattua faktaa olekaan kaikilta osin. Myös useiden kirjailijoiden alkuvaiheet kiehtoivat, samoin ihmisten arkielämä tuohon aikaan oli kovin erilaista. Näitä asioita ei mitenkään olisi voinut tuoda julki ilman sivujuonia.

Kirjan liitän Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet. Kirjassa on todella monta asiaa, josta haaveilen. Oma kirjakauppa olisi aivan ihana, varsinkin tuollaisella vanhanlaisella idealla, että osa kirjoista on myynnissä, osa lainattavissa. Kirjakauppa olisi kohtaamispaikka, kirjailijoiden kokoontumispaikka, suurien ja sivistyneiden keskusteluiden tyyssija. Kirjan kustantaminenkin olisi hienoa kokea, puhumattakaan oman kirjan kirjoittamisesta. Pariisissakaan en ole koskaan päässyt käymään ja jos joskus pääsen, tahdon ehdottomasti käydä nykyisessä Shakespeare & Companyssa. Ylipäätään elämä kirjojen ympärillä on ajatus, joka on ikuinen haave lukutoukalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista