Siirry pääsisältöön

Kerri Maher - Pariisin kirjakauppias

 


Bazar, 2023, kovakantinen, 390 s.

(The Paris Bookseller, 2022)

Suomentanut Laura Kataja & Mika Tiirinen

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä kirja on pakollinen sivistävä teos jokaiselle lukutoukalle! Kirja kertoo Shakespeare & Co:n vaiherikkaan tarinan sekä sen perustajan Sylvia Beachin tekemästä työstä kirjallisuuden eteen kirjakauppansa avulla. Shakespeare & Co on yhä edelleen olemassa Pariisissa, joskin hieman eri paikassa kuin alun perin, mutta liikkeen idea on pysynyt melko samana. Kirjakauppa lienee maailman kuuluisin ja sen kirjahyllyt ovat nähneet paljon kirjallisuuden historiaa.

Kirja alkaa vuodesta 1917 ja kertoo Sylvia Beachin vaiheista ennen kirjakauppaa, ja kuinka hän päätti perustaa englanninkielisen kirjallisuuden kirjakaupan keskelle Pariisia. Tarina jatkuu kertomalla, miten kirjakauppa vähitellen tuli tunnetuksi, kuinka Beach ryhtyi kustantamaan Yhdysvalloissa kiellettyä James Joycen Odysseus-romaania ja miten vaativa urakka se oli. Kirja kertoo kuuluisista kirjailijoista, jotka kaikki kävivät vierailulla usein kuuluisaksi tulleessa kirjakaupassa ja miten merkittävä rooli Beachilla ja hänen kirjakaupallaan oli monen alkavan kirjailijan uralla. Kirja kertoo myös, miten Joyce lähti amerikkalaisen kustantamon leipiin kumotakseen kirjansa julkaisukiellon ja kuinka se vaikeutti Sylvia Beachin taloudellista tilannetta. Lopulta kirjassa kerrotaan myös, kuinka Beach sinnitteli toisen maailmansodan yli ja miten kirjakaupan historia jatkuu Beachin loppuelämän ajan.

Hävettää myöntää, etten koskaan ollut kuullutkaan sen enempää Sylvia Beachista kuin Shakespeare & Companysta. Tämä historiallinen romaani kuitenkin tuo upeasti esille sen, miten tärkeä rooli kirjallisuuden piireissä tuolla kirjakaupalla oli ja miten se on vaikuttanut moniin nykyään kuuluisiin kirjailijoihin. Kirja on sinältään myös ajankohtainen, sillä siinä taistellaan sananvapauden puolesta ja sensuuria vastaan. Viime aikoina on ollut paljon mediassa puhetta siitä, kuinka vanhoja kirjoja muokataan niiden nykymaailmaan sopimattomuuden vuoksi. Tämä voidaan tavallaan tulkita vanhojen kirjojen sensuroinniksi, mikä kieltämättä hieman järkyttää itseäni. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi näin tehdään, eritoten lasten kirjallisuuden kohdalla, mutta silti se hämmentää minua. Itselleni kirja ja sen teksti on tavallaan pyhä asia, enkä itse soisi niihin koskettavan edes nykypäiväistämisen ja sivistämisen muodossa.

Kerri Maher on yhdysvaltalainen kirjailija sekä luovan kirjoittamisen opettaja, joka on julkaissut kolme historiallista romaania. Pariisin kirjakauppias on ensimmäinen suomennettu teos. Maher opiskeli luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa. Nykyään hän on päätoiminen kirjailija ja asuu Bostonissa.

Tätä kirjaa varten Maher on tehnyt valtavasti tutkimustyötä ja pääosin kirjan tapahtumat ovat tapahtuneet oikeasti. Maher kertoo, että Beachin tunteita, tekoja ja valintoja hän on hieman joutunut kirjoittamaan itse, mutta hänenkin elämänsä tärkeimmät vaiheet ovat todella tapahtuneita. Pääosin kaikki kirjakaupan kohtaamiset ovat tapahtuneet oikeasti, mutta aikajärjestys ym. saattaa olla väärässä kohtaa ja keskusteluja hän on hieman soveltanut. Kaikkiaan kirja on kuitenkin ajankuvausta, merkittävän kirjallisuuden historian julki tuomista ja yhden kirjallisuuden historian käännekohdan valottamista.

Myönnän, että omaan makuuni joissakin kohtia kirjaa olisi hieman voinut tiivistää ja vähän välijuttuja jättää vähemmälle, mutta kokonaisuutena kirja oli kuitenkin huikea. Nuo välijutut olivat myös tärkeä osa Beachin historiaa ja auttaa ymmärtämään paremmin tämän valintoja ja ajattelua, vaikka ei kiveen hakattua faktaa olekaan kaikilta osin. Myös useiden kirjailijoiden alkuvaiheet kiehtoivat, samoin ihmisten arkielämä tuohon aikaan oli kovin erilaista. Näitä asioita ei mitenkään olisi voinut tuoda julki ilman sivujuonia.

Kirjan liitän Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet. Kirjassa on todella monta asiaa, josta haaveilen. Oma kirjakauppa olisi aivan ihana, varsinkin tuollaisella vanhanlaisella idealla, että osa kirjoista on myynnissä, osa lainattavissa. Kirjakauppa olisi kohtaamispaikka, kirjailijoiden kokoontumispaikka, suurien ja sivistyneiden keskusteluiden tyyssija. Kirjan kustantaminenkin olisi hienoa kokea, puhumattakaan oman kirjan kirjoittamisesta. Pariisissakaan en ole koskaan päässyt käymään ja jos joskus pääsen, tahdon ehdottomasti käydä nykyisessä Shakespeare & Companyssa. Ylipäätään elämä kirjojen ympärillä on ajatus, joka on ikuinen haave lukutoukalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista