Siirry pääsisältöön

Kaija Salonen - Sonja, sodan varjossa varttunut

 


Books on Demand, 2022, kovakantinen, 336 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Omakustanteena julkaistu kirja on lapsuuden muistojen osalta kirjailijan omaa kokemusta, mutta päähenkilön myöhemmät vaiheet ovat fiktiota. Kirjan tarina on kirjoitettu realismin keinoin, kaunistelematta ja kainostelematta. Kirjan lisään Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 10. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija.

Kirjan juonen keskiössä on pohtia isäsuhdetta ja sen vaikutuksia päähenkilön elämään. Päähenkilö, Sonja, istuu vanhan isänsä kuolinvuoteella. Sonja muistelee lapsuuttaan, millaista elämä oli ennen kuin isä lähti sotaan ja miten isä muuttui, kun palasi sodasta. Miten Sonja koki vanhempiensa eron ja isän uuden perheen. Kirjassa pohditaan paljon sitä, miten pieni lapsi koki eriarvoisuutta uuden perheen tyttären rinnalla ja kuinka epäreilulta tuntui arvostella hänen suhdettaan isäänsä kun isähän se hänet hylkäsi. Kirjassa tunteet käsitellään avoimesti, koskettavasti ja ymmärrettävästi. Päähenkilö pohtii, miten se ja tuo olisi mennyt toisin, jos isä ei olisi lähtenyt tai jos vaikka olisi ollut tavallinen sotaorpo, kuten niin moni lapsi siihen aikaan.

Varsinkin lapsuuden muistelut kirjailijan omista kokemuksista olivat koskettavia, ja uskonkin kirjan olleen puhdistava kokemus kirjoittajalleen. Omaan makuuni kirjan tarina kuitenkin lähtee hieman liikaa rönsyilemään ja jossain kohtaa alkoi turhauttaa lukea uusien ihmisten elämästä ja niiden vaikutuksesta päähenkilöön. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että kokonaisuuden kannalta nämä kokemukset varmasti oli avattava, jotta voi ymmärtää päähenkilön päätökset kirjan lopulla. Minua myös hieman häiritsi lyhyet kappaleet ja varsinkin alussa oli hieman hankalaa hahmottaa kenestä puhuttiin milloinkin ja oltiinko nykyajassa vai lapsuudenmuistoissa.

Kokonaisuutena kirja on kuitenkin ehyt, hyvin kirjoitettu ja koskettava tarina. Kuten sanottua, eniten pidin lapsuudenmuistoista, mutta myös muu tarina ympärillä oli koskettava ja eritoten vanhemman kuoleman äärellä toimii varmasti lohdullisena kirjana. Kirjassa käsitellään myös avioliittoa, pettämistä ja vanhempien sekä lasten välisiä suhteita todella moninaisesti, monelta näkökannalta. Ja vaikka minua rönsyilevä tarina ärsytti, tiedän, että juuri se on monen mielestä hyvä asia kirjassa. Teksti on hyvin kirjoitettua ja kuvailevaa, joten tämä kirja on varmasti monen muun mieleen paljon enemmän!

Kaija Salonen on Askolasta kotoisin oleva, varsin tuotteliaskin kirjailija. Hän on ikänsä puolesta oikea konkari, joka on kirjoittanut niin kynällä, kirjoituskoneella, sähkökirjoituskoneella kuin lopulta myös tietokoneellakin. Hän kirjoitti Kolmiokirjan lehdissä ilmestyneitä novelleja kolmattasataa, samoin jatkokertomuksia, viihdepokkareita ja pakinoita. Hänen ensimmäinen romaaninsa ’Pilviä pihan yllä’ ilmestyi 1983 Kirjapajan romaanikilpailun tuloksena. Sen jälkeen hän on tehnyt vielä kaksi romaania ja kolme runokirjaa. Tämä kirja on siis kirjailijan neljäs romaani.

 

Lähteet:

https://www.bod.fi/kirjakauppa/sonja-sodan-varjossa-varttunut-kaija-salonen-9789528000143

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista