Siirry pääsisältöön

Juho Sihvonen - Vuoden kylmin päivä

 


Nurkka Kustannus, 2022, pehmeäkantinen, 75 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. En ole yleensä kovin kummoinen runojen arvostelija, enkä liiemmin pidäkään runoista. Yritän tässä asiassa sivistää itseäni, ja siksi aina välillä täytyy tarttua oman mukavuusalueen ulkopuoleltakin kirjoihin. Olen tähän asti aidosti nauttinut vain kahden runoilijan runoista, Tommy Tabermannin ja A. W. Yrjänän. Tartuin kirjaan siis jokseenkin ennakkoluuloisena.

Tästä huolimatta kirja oli minulle erittäin positiivinen yllätys. Kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa, Mietteitä, on nimensä mukaisesti mietelauiseita, mietteitä ja ajatuksia. Toinen osa, Kotona & ulkopuolella, on runoja arjesta, elämästä ja ongelmista. Kolmas osa, Vuodenajat, on nimensä mukaisesti runoja luonnosta, vuodenajoista, ajasta ja säästä. En osaa analysoida runoja hienosti rakenteen ja muun pohjalta kummoisesti, mutta sen verran osaan sanoa, että nämä eivät ole loppusoinnullisia ja tyyliltään huomioita ja havaintoja todellisesta, ei taiteellisia kuvailuja kauneudesta tai vastaavaa.

Minä todella pidin näistä runoista. Mielestäni näissä oli A. W. Yrjänän tyyliin tapa katsoa ympäröivää maailmaa realistisesti, kaunistelematta ja silti sitä kaikkea arvostaen. Tommy Tabermannia näistä löysin taas sarkasmissa ja pistävien heittojen muodossa. Nämä runot on kirjoitettu niin, että ymmärrän ne heti kertalukemalla. Samalla kuitenkin huomaan, että näistä löytyy kerroksia. Kun luen uudestaan, huomaan runossa uusia ulottuvuuksia. Tällaisia runojen kai kuuluukin olla. Ei mitään sulosanoja, joita voi kirjoitella onnittelukortteihin, mutta silti ehdottomasti lukemisen arvoisia ja hyllyyn tämä menee säästöön.

Juho Sihvonen (1989) on savonlinnalainen kuvataiteilija. Hän on julkaissut useita sarjakuva-albumeita sekä piirtänyt sarjakuvia ja kuvituksia sanoma- aikaus ja sarjakuvalehtiin (mm.Ilta-Sanomat, Parnasso, Sarjainfo ja Sarjari). Vuonna 2021 ilmestyi Juho Sihvosen piirtämä ja käsikirjoittama kirjailija Joel Lehtosesta kertova Maalattujen tähtien alla-albumi,jonka pohjalta järjestettiin Putkinotkossa sarjakuvanäyttely. Sihvonen on suorittanut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon ja valmistunut media-assistentiksi. Sihvonen on julkaissut 9 sarjakuva-albumia sekä tämän runokirjan.

Nurkka Kustannus on sarjakuvien julkaisemiseen keskittynyt kustantamo, jonka repertuaariin kuuluvat myös pienilevikkinen kirjallisuus.

Kustantamo on pieni, joten lisään kirjan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 25. Pienkustantamon julkaisema. Sopii kohtaan paremmin kuin hyvin. 

Lähteet:

Kustantamolta suoraan saatu tieto sekä

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fwww.btj.fi%252Factor_Sihvonen%25252C%252BJuho

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista