Siirry pääsisältöön

Juho Sihvonen - Vuoden kylmin päivä

 


Nurkka Kustannus, 2022, pehmeäkantinen, 75 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. En ole yleensä kovin kummoinen runojen arvostelija, enkä liiemmin pidäkään runoista. Yritän tässä asiassa sivistää itseäni, ja siksi aina välillä täytyy tarttua oman mukavuusalueen ulkopuoleltakin kirjoihin. Olen tähän asti aidosti nauttinut vain kahden runoilijan runoista, Tommy Tabermannin ja A. W. Yrjänän. Tartuin kirjaan siis jokseenkin ennakkoluuloisena.

Tästä huolimatta kirja oli minulle erittäin positiivinen yllätys. Kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa, Mietteitä, on nimensä mukaisesti mietelauiseita, mietteitä ja ajatuksia. Toinen osa, Kotona & ulkopuolella, on runoja arjesta, elämästä ja ongelmista. Kolmas osa, Vuodenajat, on nimensä mukaisesti runoja luonnosta, vuodenajoista, ajasta ja säästä. En osaa analysoida runoja hienosti rakenteen ja muun pohjalta kummoisesti, mutta sen verran osaan sanoa, että nämä eivät ole loppusoinnullisia ja tyyliltään huomioita ja havaintoja todellisesta, ei taiteellisia kuvailuja kauneudesta tai vastaavaa.

Minä todella pidin näistä runoista. Mielestäni näissä oli A. W. Yrjänän tyyliin tapa katsoa ympäröivää maailmaa realistisesti, kaunistelematta ja silti sitä kaikkea arvostaen. Tommy Tabermannia näistä löysin taas sarkasmissa ja pistävien heittojen muodossa. Nämä runot on kirjoitettu niin, että ymmärrän ne heti kertalukemalla. Samalla kuitenkin huomaan, että näistä löytyy kerroksia. Kun luen uudestaan, huomaan runossa uusia ulottuvuuksia. Tällaisia runojen kai kuuluukin olla. Ei mitään sulosanoja, joita voi kirjoitella onnittelukortteihin, mutta silti ehdottomasti lukemisen arvoisia ja hyllyyn tämä menee säästöön.

Juho Sihvonen (1989) on savonlinnalainen kuvataiteilija. Hän on julkaissut useita sarjakuva-albumeita sekä piirtänyt sarjakuvia ja kuvituksia sanoma- aikaus ja sarjakuvalehtiin (mm.Ilta-Sanomat, Parnasso, Sarjainfo ja Sarjari). Vuonna 2021 ilmestyi Juho Sihvosen piirtämä ja käsikirjoittama kirjailija Joel Lehtosesta kertova Maalattujen tähtien alla-albumi,jonka pohjalta järjestettiin Putkinotkossa sarjakuvanäyttely. Sihvonen on suorittanut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon ja valmistunut media-assistentiksi. Sihvonen on julkaissut 9 sarjakuva-albumia sekä tämän runokirjan.

Nurkka Kustannus on sarjakuvien julkaisemiseen keskittynyt kustantamo, jonka repertuaariin kuuluvat myös pienilevikkinen kirjallisuus.

Kustantamo on pieni, joten lisään kirjan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 25. Pienkustantamon julkaisema. Sopii kohtaan paremmin kuin hyvin. 

Lähteet:

Kustantamolta suoraan saatu tieto sekä

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fwww.btj.fi%252Factor_Sihvonen%25252C%252BJuho

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista