Siirry pääsisältöön

Ismo Leikola & Angelika Leikola - Unelmaero -Elämä 2.0

 


Siltala, 2023, kovakantinen, 408 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tässä tiivistyy hienosti se, kuinka paljon minä seuraan julkkiksia. Pariskunta julkaisee kirjan avioerostaan ja minä kuulen ensimmäisen kerran, että he ovat koskaan edes seurustelleet. Ismo Leikolan tiesin ennestään siksi, että minulle on näytetty hänen stand up-esiintymisistään videoita. Ismolla on ihan hauskoja vitsejä ja siinä mielessä häntä olen arvostanutkin. Angelikasta kuulin ensimmäistä kertaa tämän kirjan nähdessäni.

Suo, kuokka ja Hollywood on aiemmin ilmestynyt Ismon ja Angelikan kirja, jonka lukeminen on kyllä kiinnostanut, mutta en ole vieläkään sitä ehtinyt tekemään. Nyt tätä kirjaa lukiessani sainkin selville, että sitä kirjoittamassa on ollut myös angelika, Ismon ex-vaimo. Piti oikein tarkistaa tuon kirjan kansi, ja näinhän siinä tosiaan lukee, en vain ole niin paljoa kiinnittänyt asiaan huomiota.  Noh, oppia ikä kaikki, vai miten sitä sanotaan. Mutta siis tästä kirjasta kiinnostuin puhtaasti nimen perusteella. Tuo unelmaero tarttui omaan korvaani vanhan sisäpiirivitsin takia. Tästä mielleyhtymästä johtuen oletin tämän olevan hauska huumorikirja, mutta tämä olikin enemmän muistelma tai elämäkerta. En rehellisesti sanottuna ole kovin kiinnostunut julkkisten elämästä, joten tämä ei ollutkaan ihan minun kirjani.

Mutta siis, kirjassa Ismo ja Angelika kertovat, kirjan nimen mukaisesti, mitenkä heidän elämänsä päätyi avioeroon. Tärkein pointti kirjan tarinassa on se, että he erosivat sovussa, ystävinä ja työkavereina. Jos siis olet utelias, tämä kirja antaa vastauksen kaikkeen eroon liittyvään. Toisaalta tämä on kerrontaa myös siitä, kuinka kumpikin jatkaa elämäänsä eron jälkeen. Se avaa, millaista kummankin työ ja elämä sinkkuna on. Paras puoli kirjassa on mielestäni se, kuinka hyvin siinä kuvaillaan ja kerrotaan Suomen ja Yhdysvaltojen kulttuurieroa. Ismo sekä Angelika asuvat sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, matkaavat kahden maan välillä. Myös työt sijoittuvat kahteen maahan. Tämä tarjoaa upeaa vertailua kahden maan kulttuurista ja kansalaisista.

Ismo keskittyy omissa kappaleissaan kevyeen, huumoripitoiseen kerrontaan omista vaikeuksistaan, kommelluksistaan ja hankalasta paluusta sinkkumarkkinoille. Ismo kertoo paljon myös siitä, miten hän keikkailee, mitä kaikkea se vaatii ja kuinka työlästä se on toisinaan. Angelika puolestaan kirjoittaa asiapainotteisemmin, niin itsestään kuin kulttuureista. Angelika arvioi paljon itseään sekä läheisiään psykologisesti ja nostaa esiin paljon esimerkiksi terapian, uskonnon ym. elämään vaikuttavien osa-alueiden merkitystä niin itselleen kuin näille kahden maan kulttuureillekin. Ääneen kirjassa pääsee myös ex-pariskunnan koira, joka tuo kirjaan huumoripilkahduksen vakavien aiheiden välissä. Kuuntelin tästä muuten pätkiä äänikirjanakin, sen lukevat parivaljakko itse. Tämä toi kirjaan myös väriä, joten kannattaa sitäkin kokeilla.

Kirja oli kirjoitettu kahdella täysin eri äänellä, mutta samalla se koosti kuitenkin hyvin rakennetun kokonaisuuden. Kevyttä ja vakavampaa vuorotellen, jonka vuoksi kirja ei käynyt liian raskaaksi tai liian kevyeksikään. Se oli aika paljon ns. tilitys siitä, miksi kävi näin. Kirjassa kerrotaankin, että koska henkilöt ovat julkisesti tunnettuja, selitykset ovat oikeastaan pakollisia. Ihmiset tuppaavat tekemään johtopäätöksiä ja muodostamaan virheellisiä mielipiteitä, joka vaikuttaa molempien uraan. Toisaalta kirja on sellainen selviytymistarina, vertaistukea kaikille avioeroon päätyville. Elämä ei pääty siihen ja siitäkin selviää. Samalla se tarjoaa paljon tietoa stand upista, keikkailusta, kahdesta eri kulttuurista, psykologiasta ym.

Ismo Leikola on 22.1.1979 Jyväskylässä syntynyt stand up -koomikko, muusikko, kirjailija, käsikirjoittaja ja tubettaja. Ismo on Suomen kansainvälisesti menestynein koomikko ja hänet valittiin 2014 maailman hauskimmaksi ihmiseksi. Kirjallisella urallaan Ismo on kirjoittanut kolumneja eri lehtiin sekä käsikirjoittanut yhdessä Kalle Pylvänäisen kanssa Saikkua kiitos -revyyn. Revyyn jatko-osiin Ismo on kirjoittanut laulut. Ja tietenkin yhdessä ex-vaimonsa kanssa hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, tämän sekä Suo, kuokka ja Hollywood.

Angelika Leikola on syntynyt 1974. Hän on toimittaja, tiedottaja ja kirjailija. Koulutukseltaan Angelika on filosofian maisteri, pääaineenaan kirjallisuus ja sivuaineena elokuvatutkimus. Angelika on ollut koko ajan mukana kirjoittamassa Ismon stand upia, mutta pysytellyt taustalla. Angelika on yhtä lailla kirjoittanut ex-miehensä kanssa kaksi kirjaa. 2021 avioeron jälkeen Angelika on keskittynyt oman uransa rakentamiseen.

 Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 4. Muutos parisuhteessa (ero). 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Angelika_Leikola

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ismo_Leikola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista