Siirry pääsisältöön

Irene Naakka - Hullu kuin äidiksi tullut

 


Äitiyden pilvilinnat ja todellisuus

Minerva, 2018, äänikirja, 6h 2min

Lukija Minttu Mustakallio

Kuuntelin kirjan Storytelistä työmatkojen ratoksi. Näin Instagramissa mainoksen Naakan seuraavasta kirjasta, josta kiinnostuin. Päätin siis aloittaa kuitenkin tästä ensimäisestä hänen julkaisemastaan äitiyskirjasta. Äitiys on aihe, joka luonnollisesti on kiinnostanut siitä asti, kun äidiksi tulin. Oma kokemukseni ei ihan noin rankka ole kuin Naakka tässä kirjassa kuvailee, mutta samaistun monessa kohtaa hänen tekstiinsä. Kuva äitiydestä on kyllä niin korkealle pilvilinnoihin piirrettyä, että luultavasti kukaan ei voi varautua siihen, millaista todellisuus sitten kumminkin on.

Tässä kirjassa ne pilvilinnat kyllä romutetaan rytinällä. Jos siis suunnittelet lapsentekoa tai olet aivan raskauden alkuvaiheessa, en todellakaan suosittele tätä kirjaa. Tämä tarjoaa liiankin realistisen kuvan siitä, kuinka rankkaa ja kamalaa voi olla sekä raskaus, että se ensimmäinen vauvavuosi. Monessa kohtaa samaistun Naakan kokemukseen, ainakin atuaaseen tietämättömyyteen, googletteluun ja kauhukuviin. Ymmärrän myös kokemuksen yksinäisyydestä liiankin hyvin. Ymmärrän myös väsymyksen ja uupumuksen, epävarmuuden osaako ja pystyykö. Nämä on minun mielestäni ehdottomasti asioita, mistä pitäisi puhua paljon enemmän, niin äitien kuin odottavien tai raskautta suunnittelevien kesken.

Tämä kirja herätti minussa paljon tunteita. Tuli oman lapsen vauvavuosi ja vähän taaperovuodetkin mieleen. Se kaikki ahdistus, pelko ja yksinäisyyden tunne. Onneksi mulla oli se yksi ystävä, johon itse saatoin tukeutua, joka piti minut täysijärkisenä ja auttoi käsittelemään sen kaiken. Tästä kirjasta koen saaneeni paljon sellaista vertaiskokemusta, vaikka itselläni ei synnytyksen jälkeistä masennusta ollut, uupumuksen tunnistan silti ehdottomasti. Vaikka lastani rakastan enemmän kuin mitään muuta enkä kadu hetkeäkään, se ei silti tehnyt tuosta ajasta pätkääkään helppoa. Olisin silloin kaivannut tätä kirjaa kipeästi, mutta enpä minä silloin kyllä jaksanut tai ehtinyt lukeakaan.

Varoitan, että jos olet äiti, tämä kirja herättää tunteita! Jos et ole vielä äiti, tämä kirja herättää kauhukuvia äitiydestä. Äideille tämä on mitä mainioin vertaistuellinen kirja, joka myös antaa hieman järkeä tiettyihin asioihin, joita äiti-aivot eivät pystyneet ymmärtämään. Se antaa myös monta asiaa anteeksi, sillä ainakin itse koen kantaneeni syyllisyyttä sellaisistakin asioista, joihin en voinut mitenkään vaikuttaa. Tämä kirja oli tavallaan ihana, tavallaan ahdistava. Tämä nosti niitä vanhoja tunteita pinnalle, joita silloin vauvavuoden tiimellyksessä ei ehtinyt surra tai puhua ääneen.

Irene Naakka on syntynyt 1985 Harjavallassa. Naakka on toimittaja, kirjailija ja bloggaaja. Tunnetuksi hän on tullut Mutsie-blogistaan, jossa äitiys on jo nimestäkin päätellen tärkeä aihe. Naakka on toiminut Iltalehdessä toimittajana. Hän juontaa Mona Blingin kanssa Kroonisesti ärhäkkä -podcasteja.

Lisään kirjan Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Toisen ymmärtäminen on kirjassa tärkeässä roolissa. Siksi, että tätä kirjaa ei voi ymmärtää, kuin toinen äiti. Ja vielä pitkälti sellainen äiti, jonka raskaus, synnytys ja lapsen eka vuosi eivät olleet helppoja. Samoin ylipäätään on tärkeää ymmärtää äitejä, raskaana olevia ja naisia ylipäätään. Tämä ei siis ole ihan jokaisen kirja, joko epäsopivuuden tai ymmärryksen puutteen vuoksi.


Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mona_Bling

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista