Siirry pääsisältöön

Oona Laine - Aurin siivousrakkauskirja

 


Otava, 2023, äänikirja, 5h 25min

Lukija Anni Tani

Kuuntelin kirjan Storytelistä äänikirjana työmatkojen iloksi. Olen vasta noin vuosi sitten itse törmännyt ensimmäistä kertaa Auri Kanaseen, kun näin dokkari-pätkän hänestä ja hänen tekemästään siivoustyöstä. Ilmeisesti hän on hieman pidempäänkin ollut somehitti, mutta itse kun en ole koskaan ollut kovin aktiivinen somen selaaja, törmään tällaisiin ilmiöihin usein myöhässä, jos ollenkaan. Ja kyllä, tämä nainen on ehdottomasti ilmiö, monellakin tapaa! Onneksi vain positiivisella tavalla.

Kirja on hieman elämäkerta ja hieman tositarina ilmiöstä, nimeltään Queen of cleaning. Tämä on Aurin itse itselleen antama titteli, mutta se pitää hyvin paikkansa. Auri Kananen on ollut someilmiö jo hyvän aikaa siksi, että hän pystyy siivoamaan käytännössä mitä vain. Hän tekee siivousvideoita, joissa siivoaa asuntoja, joihin harva siivooja suostuisi jalallaan astumaan. Auri siivoaa sitä mieluummin, mitä likaisempi asunto on. Auri kertoo kirjassaan hyvin avoimesti, miksi näin on. Samalla hän kertoo elämästään ja ennen kaikkea katkaisee siivet kaikilta huhuilta ja harhaluuloilta. Hän kertoo rehellisesti miksi siivoaa, miten valitsee siivottavat kohteet ja miten on ihmisenä päätynyt siihen, missä nyt on.

Kirjasta on hankalaa kertoa enempää kertomatta, mitä sen sisältö on. Mainittakoon kuitenkin, että nimen perusteella olisin odottanut kirjan sisältävän enemmän vinkkejä ja niksejä siivoamiseen, mutta sisältö oli, kuten edellisessä kappaleessa kerroin, enemmän elämäkerta sekä tarina Aurin ympärille muodostuneesta ilmiöstä. Toisaalta, kirja käsittelee kyllä myös tarkasti kaikki ne neuvot, joiden avulla Auri itse siivoaa, joten se sisältää myös juuri sen, mitä odotinkin. Aurin siivoustapa ja -tekniikka vain on niin simppeli, että hänen opetuksensa mahtuu yhteen lukuun. Ja pakko sanoa, että tämä kirja sai minut hetkeksi innostumaan siivoamisesta, ainakin ajatuksen tasolla. Myös Aurin siivousfilosofia antoi minulle synnin päästön. Jos kotini ei ole kiiltävä mallikoti, se on ihan ok.

Jos siis Auri ja ilmiö, jota hän edustaa sattuu kiinnostamaan, tämä kirja kannattaa lukea. Jos taas kiinnostaa, minkälainen ihminen ihan oikeasti rakastaa siivoamista niin, että kiljuu riemusta nähdessään pinttyneen, homeisen ja ryöttäisen lavuaarin, tässä on sinulle vastaus. Jos kaipaat vinkkejä helppoon siivoukseen ja armahtavaan siivousfilosofiaan, tämä on kirja sinulle. Jos kaipaat pientä inspiraatiota, tämä kirja antaa annoksen myös sitäkin. Tässä käsitellään myös hyvin mielenterveysongelmia ja sitä, miten esimerkiksi Auri itse on omasta masennuksestaan selvinnyt. Tämä antaa näkökulmia moneen asiaan, joten kannattaa tämän kirjan kohdalla olla utelias.

Oona Laine on kirjoittanut kirjan yhteistyössä Aurin kanssa. Tämä on siitä harvinainen tapaus, että kirjoittajasta en löydä mitään tietoa. Hän on ehkä HS:n toimittaja, freelancer-toimittaja tai ihan jotain muuta? Hakemalla vastaan tulee HS:n artikkeleita sekä ainakin kolmen eri Oona Laineen Instagram- tai Facebookprofiili. En siis kerro kirjailijasta mitään, valitettavasti.

Kirjan lisään hieman väljästi tulkiten Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa. Tämä on oma tulkinta täysin, sillä tulevaisuudesta kirjassa ei puhuta oikein muuta, kuin että jatkossakin Auri haluaa siivota. Tämä kuitenkin antaa minulle toivoa paremmasta huomisesta. On joku, joka pursuaa intoa ja energiaa, tarjoaa apuaan muille. Apua antamalla Auri luo nimenomaan toivoa. Ja työllään Auri osoittaa, ettei mikään lika ole oikeastaan toivoton, äärettömän harva asunto on oikeasti niin huonossa kunnossa, etteikö sitä siivoamalla saisi kuntoon. Tulevaisuudessakin on siis toivoa, myös sotkuisessa kaaoksessa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista