Siirry pääsisältöön

Leena Paasio - Harmaja luode seitsemän


WSOY, 2022, kovakantinen, 213 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten kirja on suunnattu yli 12-vuotiaille, vaikkakin päähenkilöt ovat lukioikäisiä. Kuten kansikuvasta voi jo päätellä, purjehdus on kirjassa isossa roolissa. Kirjassa käsitellään paljon Itämerta ja sen suojelemista. Siksi kirja sopiikin täydellisesti Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin.

Kirjan takakansi kuvaa kirjaa osuvasti: Trillerimäiseksi kasvava nuortenromaani, joka on samalla koskettava sukellus nuoruuden ja Itämeren myrskyihin. Kirja kertoo lukion ekan luokan aloittavasta Eetusta, joka on ollut seuransa kovin kilpapurjehtija. Elämä kuitenkin sai painajaismaisen täyskäännöksen, kun Eetun äiti katosi joka-aamuisella uintiretkellään. Aikuiset ovat vakaasti sitä mieltä, että äiti on hukkunut, mutta Eetu epäilee kuviossa olevan vähintäänkin jotain epäilyttävää. Lisäkysymyksiä herättää meribiologiäidin tutkimukset, jotka kiinnostavat outoja tahoja. Kun Eetun luokka saa tehtäväksi kehitellä tutkimus ja keino suojella Itämerta, Eetu kaivaa äidin vanhat tutkimukset esille. Siellä toistuu jatkuvasti äidin käsin kirjoittamana sanat Harmaja luode seitsemän. Mitä se tarkoittaa ja mitä perään merkityt kirjaimet EW tarkoittavat?

Kirja oli huisin hyvä ja piti aikuisenkin lukijan otteessaan alusta loppuun saakka. Kirjassa ei myöskään ole oiottu tai tarjottu ns. helppoja vastauksia, vaan kirja kertoo tarinan johdonmukaisesti ja jättää paljon pohdittavaa. Tarina vain jää harmittavasti kesken, ja nyt joudun odottamaan jatko-osan Bengtskär itä kahdeksan ilmestymistä! Sen onneksi pitäisi ilmestyä jo tänä keväänä. Tarina jää siis kesken, mutta tämä kirja saatetaan kuitenkin ns. rauhalliseen päätökseen, joten seinään sitä ei ole katkaistu. Mielestäni kirja on todella hyvin kirjoitettu ja se tarjoaa paljon tietoa sekä pohdittavaa lukijalleen. Kirja avaa ovet niin purjehdukseen, meribiologiaan, tutkimiseen ylipäätään ja Itämeren tilaan sekä hoitokeinoihin.

Kirjan lopussa on vielä tarjottu hienosti pari sivullista vinkkejä, mitä jokainen itse voi tehdä kotonaan Itämeren suojelemiseksi. Vinkit ovat konkreettisia ja jokaisella on ne mahdollisuus myös toteuttaa. Suojeluvinkit on laadittu yhteistyössä John Nurmisen säätiön kanssa. Kaiken edellä mainitun lisäksi kirjassa käsitellään kivasti vielä nuorten tunteita, ristiriitoja ja sitä, miten kotiolot voivat vaikuttaa siihen, millä tavalla nuori käyttäytyy. Tämä ehkä avaa monelle riitapukarille ymmärryksen toista osapuolta kohtaan. Kaiken kaikkiaan kirjassa on kaikkia niitä elementtejä, joita hyvässä nuorten kirjassa aikuinen toivoisi olevan!

Leena Paasio (s. 1974) on äidinkielenopettaja ja Itämeri-lähettiläs, joka harrastaa itsekin purjehdusta. Tämä tieto ja taito huokuu kirjan sivuilta ihailtavasti. Paasio on aiemmin julkaissut kaksi aikuisten romaania, Melkein äiti (2015) ja Menetetty tyttö (2017). Molemmat kirjat ovat Kosmoksen kustantamia. Paasio aktiivisesti kannustaa nuoria lukemaan ja tekeekin opetustyössään paljon töitä aktivoidakseen lukuintoa. Sen takia tämäkin kirja on jaettu kahteen osaan, jotta vähän lukevan nuoren kynnys lukemiseen ei taittuisi kirjan paksuuteen.

 

Lähteet:

https://www.wsoy.fi/kirja/leena-paasio/harmaja-luode-seitseman/9789510478905

https://feesuomi.fi/lehti/itameren-ja-lukemisen-puolustaja/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista