Siirry pääsisältöön

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

 


Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan.

Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani.

Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää kiireetöntä, omantahtista eläkeläisen elämäänsä, josta viettää suuren osan yksin. Mies käy vaihtamassa sivutyönään muutamalle asiakkaalle kissanhiekat. Mies suhtautuu työhön erittäin ammattitaitoisesti ja -tietoisesti. Jokaisen asiakkaan luona hän istuu työn jälkeen kahvipöytään ja käy mielenkiitoisia keskusteluita asiakkaidensa kanssa. Samalla mies yrittää selviytyä omasta, tuskaisesta surustaan ja miettii mennyttä ja nykyistä elämäänsä. Naapurin teini-ikäinen tyttö hakeutuu turvaan miehen asuntoon aina, kun kotona meno äityy liian ahdistavaksi. Tämä ystävyys onkin kultaakin kalliimpi sen molemmille osapuolille. Mies palaa myös rakkaan harrastuksensa, jousiammunnan, pariin. Vaikka päätös palata takaisin ampumaradalle ei ole itsestään selvä, se kuitenkin palauttaa iloa miehen elämään. Lopulta erään asiakkaan kissa kuolee ja mies lupautuu hautaamaan sen. Tuo toimi kuitenkin saa liikkeelle ajatusketjun ja mies tajuaa, että jotain elämässä on väkisinkin alettava tehdä toisin.

Kirja on koskettava, lämminhenkinen ja miellyttävä luettava. Sen rivit huokuvat elämänviisautta, selätettyä surua ja halua tehdä maailmasta mukavampi paikka. Sen kiireetön ja rentouttava suhtautuminen elämään huokuu lämpöä, johon ei voi kuin ihastua! Kirja kertoo tavallisesta arkielämästä, joka ei kuitenkaan ole kovin tavallista. Kirja tuo kauniisti esille sen, että jokaisella meillä on elämäntarina kerrottavana ja jokaisella meistä on omat surunsa ja tuskansa. Kohtaamalla ennakkoluulottomasti uusia ihmisiä, voi heidän eriskummallisuutensa takaa löytyä todella paljon mielenkiintoista ja tunteellista kerrottavaa. Jään innolla odottamaan kirjan toista osaa!

Henry Aho on syntynyt 18.9.1979 Kaskisilla. Teuvalla asuva Aho on kirjailija ja toimittaja. Hän on ollut toimittajana Tejuka-lehdessä sekä kirjoittanut pakinoita ja kolumneja mm. Pohjalainen-lehteen. Aho on käynyt ammattikoulun sekä korkeakoulu/yliopisto-opintoja kirjoittamisen perusopinnoissa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä Aho on ollut koneistaja, asentaja, hitsaaja sekä NDT-tarkastaja. Aho on julkaissut 4 novellikokoelmaa, 12 romaania, 6 lasten kirjaa, 4 nuorten kirjaa, 2 elämäkertaa ja hänen novellejaan on ollut lukuisissa antologioissa. Löytyypä Storytelistä myös Ahon kirjoittama Oksu Poksu-satukokoelmakin äänikirjoina.

Atrain & Nord on kustantamo ja kirjapaino. Yritys sijaitsee Kemissä ja julkaisee kirjoja laidasta laitaan. Erikoisalakseen kustantamo ilmoittaa runsaasti kuvitetut ja paksut historiakirjat. Kirjapaino tekee kirjoja myös tilauksesta.

 

Lähteet:

http://www.atrainkustannus.fi/kustantamo/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Henry_Aho

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista