Siirry pääsisältöön

Heli Susanna Katajamäki - Pörriäisen surinoita

 


Ethene, 2023, kovakantinen, 68 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Heti aluksi myös tunnustan, että en ole mikään runojen lukija, joten en välttämättä ole paras henkilö runokirjan arvostelijaksi. Yritän kuitenkin! Kirjan lisäsin Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 6. Kirjassa on hauska kansikuva. 


Kirjan takakansi kuvaa kirjaa runolla:

Lentämässä tässä elämässä

kohti huomista

Mukana kerättyjä

elämän viisauksia

rakkaudesta ja ahdistuksesta

Elämä on lahja

voiko sitä hukata?

Kirja sisältää takakannen runon lisäksi 37 muuta runoa, kirjailijan, kuvittajan sekä kääntäjien (englanniksi ja saksaksi) esittelyn ja tiiviin tietoiskun kimalaisista. Runot kertovat rakkaudesta, parisuhteesta, itsetunnosta, kommunikoinnista ym. tunteista, tunteiden hallitsemista ja toisen huomioimisesta. Lisäksi kirjassa on myös yhteiskunnallisella teemalla varustettuja runoja. Tosin kirjan runot kun on kirjoitettu pörriäisten kuvakulmaan, puhutaan yhdyskunnasta.

Oma suosikkirunoni on nimeltään Heikot ja vahvat erottautuvat. Tässä runossa puhutaan heikoista ja vahvoista pörriäisistä, mielenterveydestä ja resilienssistä. Toiset kestävät enemmän kuin toiset, jotkut osaavat hakea apua, mutta eivät kaikki. Samalla runossa muistutetaan, että resilienssi ja vakaa mielenterveys saavat alkunsa jo toukkana, joten vanhempien pitäisi muistaa kysyä toukiltaan kuulumisia, vahvistaa hyvää itsetuntoa ja missään nimessä ei saa koskaan toukkaa jättää vaille huomiota. Aikuistumista kuvataan metamorfoosina, ja lopputuloksena toukka muuttuu vahvaksi aikuiseksi, sopeutujaksi, joka selviää elämässä.

Tuo tietty runo kosketti eniten ehkä juuri siksi, että siinä puhutaan lasten kasvattamisesta vahvoiksi aikuisiksi. Pienen lapsen äitinä, joka tekee kaikkensa, ettei muiden lasten haukkuminen ja kiusaaminen rikkoisi omaani, maailman pahuus ei kaataisi ja tulevaisuudessa lapseni ei olisi yksi asiakkaistani. Teen työtä mielenterveysongelmista kärsivien kanssa ja siellä hyvin huomaa juuri tuon runon kuvaamaan avun pyytämisen tärkeyden sekä vaikeuden. Tämä korostuu eritoten niillä ihmisillä, joiden lapsuus on ollut vaikea. Runo puhuttelee, koska näen ja käsittelen sen kuvaamaa asiaa joka päivä.

Tässä kirjassa on hyvin ajankohtaisia aiheita kirjoitettuna hieman pehmennetysti, pienten pörriäisten elämään peilattuna. Pörriäiset suristelevat ja pöristelevät läpi elämän, jossa moni asia kaipaa tukea, vahvistusta tai muutosta. Minun oli välillä vaikeaa ymmärtää vertauskuvia, mutta uskon sen johtuvan omasta runonlukutaidon puutteestani. Runot ovat kantaa ottavia ja neuvovia, mutta ne on kirjoitettu kivan pehmeästi, niitä on silti mukavaa lukea. Ne tarjoavat paljon ajattelemisen aihetta ja uudelleen luettuna niistä minullekin varmasti aukeaa uusia kerroksia. Esimerkiksi kustantamon sivulla kerrotaan, että lukihäiriö on kirjan yksi teemoista, mutta se jää varmasti monelta lukijalta huomaamatta. Ja minä heti tunnustan, että ohi meni ja lujaa.

Tämä on siis ehdotomasti runokirja, joka vaatii monta lukukertaa. Tämän kirjan runoja ei lueta nopeasti, vaan ne vaativat syventymistä, analysointia ja taitoa tulkita runoja. Kyllä ne tällaiselle tollommallekin lukijalle tarjosivat paljon näkökulmaa ja ajateltavaa, mutta tottuneempi runojen lukija saa niistä varmasti minua enemmän irti. Mainittakoon vielä, että teoksen tuotosta käytetään 3% Suomeen asumaan asettuneiden ukrainalaisten suomen kielen oppimisen tukemiseen. 

Heli Katajamäki on syntynyt 1973 Koskenkorvassa. Nykyisin hän asuu Isokyrössä. Katajamäki aloitti Helsingin yliopistossa matematiikan opinnot, mutta vaihtoi oppialaa kesken kaiken. Hän muutti Vaasaan päästyään opiskelemaan Vaasan yliopistoon suomen kieltä ja viestintätieteitä. Hän on valmistunut filosofian tohtoriksi 2018 soveltavan kielitieteen alalta. Tällä hetkellä Katajamäki työskentelee suomen kielen ja viestinnän yliopistonlehtorina Vaasan yliopiston kielikeskuksessa. Katajamäki haluaisi parantaa maailmaa, mistä tämän runokirjan sanoma kertoo.

Ethene Oy julkaisee yhteiskunnallisesti vaikuttavia romaaneja, runokirjoja ja oppikirjoja, pääasiassa suomen kielellä. Vuonna 2023 kustantamon tavoitteena on julkaista neljä kirjaa. Kustantamon toimipaikkana on Isokyrö. Kustantamon nimi tulee eteenistä. Se on helposti syttyvä kaasu, jota syntyy esim. kasvien hengityksessä.

 

Lähteet:

https://ethene.eu/Info/

https://ethene.eu/

https://ethene.eu/Ethene/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista