Siirry pääsisältöön

Heli Susanna Katajamäki - Pörriäisen surinoita

 


Ethene, 2023, kovakantinen, 68 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Heti aluksi myös tunnustan, että en ole mikään runojen lukija, joten en välttämättä ole paras henkilö runokirjan arvostelijaksi. Yritän kuitenkin! Kirjan lisäsin Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 6. Kirjassa on hauska kansikuva. 


Kirjan takakansi kuvaa kirjaa runolla:

Lentämässä tässä elämässä

kohti huomista

Mukana kerättyjä

elämän viisauksia

rakkaudesta ja ahdistuksesta

Elämä on lahja

voiko sitä hukata?

Kirja sisältää takakannen runon lisäksi 37 muuta runoa, kirjailijan, kuvittajan sekä kääntäjien (englanniksi ja saksaksi) esittelyn ja tiiviin tietoiskun kimalaisista. Runot kertovat rakkaudesta, parisuhteesta, itsetunnosta, kommunikoinnista ym. tunteista, tunteiden hallitsemista ja toisen huomioimisesta. Lisäksi kirjassa on myös yhteiskunnallisella teemalla varustettuja runoja. Tosin kirjan runot kun on kirjoitettu pörriäisten kuvakulmaan, puhutaan yhdyskunnasta.

Oma suosikkirunoni on nimeltään Heikot ja vahvat erottautuvat. Tässä runossa puhutaan heikoista ja vahvoista pörriäisistä, mielenterveydestä ja resilienssistä. Toiset kestävät enemmän kuin toiset, jotkut osaavat hakea apua, mutta eivät kaikki. Samalla runossa muistutetaan, että resilienssi ja vakaa mielenterveys saavat alkunsa jo toukkana, joten vanhempien pitäisi muistaa kysyä toukiltaan kuulumisia, vahvistaa hyvää itsetuntoa ja missään nimessä ei saa koskaan toukkaa jättää vaille huomiota. Aikuistumista kuvataan metamorfoosina, ja lopputuloksena toukka muuttuu vahvaksi aikuiseksi, sopeutujaksi, joka selviää elämässä.

Tuo tietty runo kosketti eniten ehkä juuri siksi, että siinä puhutaan lasten kasvattamisesta vahvoiksi aikuisiksi. Pienen lapsen äitinä, joka tekee kaikkensa, ettei muiden lasten haukkuminen ja kiusaaminen rikkoisi omaani, maailman pahuus ei kaataisi ja tulevaisuudessa lapseni ei olisi yksi asiakkaistani. Teen työtä mielenterveysongelmista kärsivien kanssa ja siellä hyvin huomaa juuri tuon runon kuvaamaan avun pyytämisen tärkeyden sekä vaikeuden. Tämä korostuu eritoten niillä ihmisillä, joiden lapsuus on ollut vaikea. Runo puhuttelee, koska näen ja käsittelen sen kuvaamaa asiaa joka päivä.

Tässä kirjassa on hyvin ajankohtaisia aiheita kirjoitettuna hieman pehmennetysti, pienten pörriäisten elämään peilattuna. Pörriäiset suristelevat ja pöristelevät läpi elämän, jossa moni asia kaipaa tukea, vahvistusta tai muutosta. Minun oli välillä vaikeaa ymmärtää vertauskuvia, mutta uskon sen johtuvan omasta runonlukutaidon puutteestani. Runot ovat kantaa ottavia ja neuvovia, mutta ne on kirjoitettu kivan pehmeästi, niitä on silti mukavaa lukea. Ne tarjoavat paljon ajattelemisen aihetta ja uudelleen luettuna niistä minullekin varmasti aukeaa uusia kerroksia. Esimerkiksi kustantamon sivulla kerrotaan, että lukihäiriö on kirjan yksi teemoista, mutta se jää varmasti monelta lukijalta huomaamatta. Ja minä heti tunnustan, että ohi meni ja lujaa.

Tämä on siis ehdotomasti runokirja, joka vaatii monta lukukertaa. Tämän kirjan runoja ei lueta nopeasti, vaan ne vaativat syventymistä, analysointia ja taitoa tulkita runoja. Kyllä ne tällaiselle tollommallekin lukijalle tarjosivat paljon näkökulmaa ja ajateltavaa, mutta tottuneempi runojen lukija saa niistä varmasti minua enemmän irti. Mainittakoon vielä, että teoksen tuotosta käytetään 3% Suomeen asumaan asettuneiden ukrainalaisten suomen kielen oppimisen tukemiseen. 

Heli Katajamäki on syntynyt 1973 Koskenkorvassa. Nykyisin hän asuu Isokyrössä. Katajamäki aloitti Helsingin yliopistossa matematiikan opinnot, mutta vaihtoi oppialaa kesken kaiken. Hän muutti Vaasaan päästyään opiskelemaan Vaasan yliopistoon suomen kieltä ja viestintätieteitä. Hän on valmistunut filosofian tohtoriksi 2018 soveltavan kielitieteen alalta. Tällä hetkellä Katajamäki työskentelee suomen kielen ja viestinnän yliopistonlehtorina Vaasan yliopiston kielikeskuksessa. Katajamäki haluaisi parantaa maailmaa, mistä tämän runokirjan sanoma kertoo.

Ethene Oy julkaisee yhteiskunnallisesti vaikuttavia romaaneja, runokirjoja ja oppikirjoja, pääasiassa suomen kielellä. Vuonna 2023 kustantamon tavoitteena on julkaista neljä kirjaa. Kustantamon toimipaikkana on Isokyrö. Kustantamon nimi tulee eteenistä. Se on helposti syttyvä kaasu, jota syntyy esim. kasvien hengityksessä.

 

Lähteet:

https://ethene.eu/Info/

https://ethene.eu/

https://ethene.eu/Ethene/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Eila Vähäkuopus - Äiti, kerro mikä on elämän tarkoitus

  Basam Books, 2022, pehmeäkantinen, 49 s. Kuvittanut Eila Vähäkuopus Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirja on kuvitettu lasten kirja, joka kiinnosti minua kovasti, sillä niin minä itse kuin lapsenikin pohdimme usein varsin isojakin kysymyksiä. Ja voitte uskoa, kuinka innostunut ja onnellinen lapseni oli, kun tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän sai kustantajalta kirjan! En viitsinyt korjata, että minulle ne sen lähettivät arvosteltavaksi, mutta lapsi oli erittäin innokas auttamaan minua tehtävässä, johon olin lupautunut. Kirja on sopiva kirja iltasatukirjaksi, jonka jaksaa lukea yhdeltä istumalta. Tarina ei myöskään karsi, vaikka sen lukisi parissakin erässä. Kirja on kuvitettu ihanilla öljyvärimaalausten kuvilla, joissa väriä ja iloa riittää. Kuvissa on myös paljon yksityiskohtia ja useampaan otteeseen piti palata vielä edelliseen kuvaan tarkistamaan jokin juttu. Tai kuvista alkoi myös muodostua nopeasti ihan omia tarinoita kerrottavaksi äidille. Kirjassa äit

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista