Siirry pääsisältöön

Edith Eger - Auschwitzin tanssija


 Into, 2022, kovakantinen, 383 s.

(The Choice: Embrace The Possible, 2017)

Suomentanut Kirsimarja Tielinen

Näin kirjan Helsingin kirjamessuilla ja innostuin kirjasta kovasti. Valitettavasti olin siihen mennessä ylittänyt koko shoppailubudjettini jo äärettömän räikeästi, enkä raaskinut kirjaa ostaa. Sain kirjan kuitenkin syntymäpäivälahjaksi mieheltäni, joka näki kaikki surulliset ja kaihoisat katseeni messuilla. Ja vain sivuhuomautuksena, kyllä, minulla on maailman paras mies, joka tietää, miten ilahduttaa lukutoukkaa!

Tämä kirja on oikeastaan Edith Egerin elämäkerta, Auschwitzista selviytyneen naisen riipaiseva tarina. Toisaalta, Eger opiskeli itsensä psykologian tohtoriksi ja ei halunnut kirjoittaa vain taas yhtä selviämistarinaa, vaan halusi tarjota kirjallaan enemmän. Tämä on samalla valaiseva ja voimauttava psykologian oppikirja, joka kertoo, miten näin syvistä traumoista voi selvitä. Kirja on siis romaanin muotoon tehty elämäkerta sekä tietokirja, eli juuri sitä mitä minä rakastan! En ole elämäkertojen fani, koska en oikeastaan ole kovin utelias minkään julkkisten tai muiden elämästä. Pidän kyllä tietokirjoista, mutta niitä on niin tylsää aina välillä lukea. Tämä kirja oli molempia, mutta silti paljon enemmän.

Kirja oli mukava ja helppo lukea, vaikka se olikin aiheeltaan synkkä ja ahdistava sekä täynnä tietoa. Eger kertoo kirjassaan oman tarinansa, mutta myös paljon enemmän. Eger esittelee, mitä hänen elämänsä oli ennen vankileirejä, vankileireillä ja miten hän selviytyi kaiken sen jälkeen. Eger antaa myös konkreettisia esimerkkejä psykologiasta ja sen keinojen vaikutuksesta kertomalla erilaisista potilaistaan tarinoita. Olen itse aina ollut kiinnostunut psykologiasta, joten tämä kirja oli loistava opettavainen psykologian käytännöstä, vaikka se ei teorioita niin paljoa avannutkaan. Kirjan tärkein sanoma lienee anteeksianto.

Eger saa psykologin/psykiatrin työn kuulostamaan todella helpolta. Samalla hänen tekstinsä myös osoittaa hienosti, että pelkkä teorian hallitseminen ei hyvään psykologiaan riitä, vaan tarvitaan myös intuitiota ja oikeasti taitoa lukea toista ihmistä. Teorioilla voi päästä pitkälle, mutta jotta voi oikeasti vaikuttaa toiseen ihmiseen, siihen tarvitaan paljon muutakin kuin täysiä pisteitä kokeista. Egerin vahvuutena onkin varmasti ollut juuri se, että hän jos kuka ymmärtää mitä on tuska ja vankeus. Niin oikeasti kuin oman itsensä luoma mielen vankila.

Vaikuttava teos, jonka lukemista todellakin suosittelen! Kirja tarjoaa tietoa niin synkästä historiasta kuin vapauttavasta ja auttavasta psykologiastakin. Kirja ei synkästä aiheestaan huolimatta ole synkkä, vaan toivoa ja vahvuutta luova. Se on selviytymistarina, elämäkerta, tietokirja ja silti samalla vielä paljon enemmän.

Kirjan sijoitin Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaa 37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole. Kirja sopii kohtaan kahdestakin syystä. Ensinnäkin natsi-Saksan aikainen elämä oli todella toisenlaista juutalaisvainoineen, hihamerkkeineen ym. jollaista ei luojan kiitos enää ole. Toisaalta kirja kertoo myös oman mielen vankilasta, jota kirjailijalla ei kirjan lopussa enää ole, koska on vapauttanut itsensä. Osaan tähän mielenvankila-ajatteluun samaistua ja siitä itsekin itseni vapauttaneena kirja sopii elämäntapaan, jota minulla ei enää ole. Arvosanaksi kirjalle ei voi kaikessa loistavuudessaan antaa arvosanaksi mitään muuta, kuin 5/5.

Edith Eger on syntynyt 29.9.1927 Slovakiassa/Unkarissa. Hän asui maiden rajalla ja tuohon aikaan rajan paikka hieman vaihteli. Eger kertoo, että kun hänen kotikaupunkinsa lopulta liitettiin takaisin Unkariin, hänen perheensä tunsi vihdoin olevansa kotona. Nykyisin hän on amerikkalainen psykologi. Hänen vanhempansa olivat Unkarin juutalaisia ja hänellä on kaksi siskoa. Eger on holokaustin selviytyjä ja erikoistunut hoitamaan traumaperäisiä stressihäiriöitä. Eger oli vain 16-vuotias joutuessaan perheineen Auschwitzin keskitysleirille. Eger on Kalifornian yliopiston tohtori ja esiintynyt useisa televisio-ohjelmissa sekä kysytty puhuja maailmalla.

 

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Edith_Eger

https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/auschwitzin-tanssija/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista