Siirry pääsisältöön

Richard Paul Evans - Joululipas

 


WSOY, 1995, kovakantinen, 119 s.

(The Christmas Box, 1993)

Suomentanut Pirkko Huhtanen

Kirja olen pelastanut hyllyyni kirjaston poistomyynnistä 0,20€ hintaan. Kirja on selvästi joutunut poistoon lainauksien vähyyden vuoksi, sillä kirja on vieläkin todella hyvässä kunnossa. Harmi sinältään, sillä tarina on kaunis ja koskettava, vaikkakin ennalta arvattava. Arvosanaksi se minulta saa kuitenkin 5/5.

Tämä on lyhyt pieni tarina, joka kertoo pienestä perheestä, joka muuttaa herttaisen leskirouvan taloon asumaan. Perheen isä, Richard, on juuri avannut uuden liikkeen synnyinseudulleen ja perhe muuttaa tilaisuuden tarjoutuessa vuokralle Maryn luokse, joka on leskeksi jäänyt yksinäinen nainen. Richard on kiireinen työssään, eikä ehdi kotona leikkiä lapsensa kanssa, eikä lukea iltasatua. Kun Richard, löytää ullakolta kauniin koristellun lippaan täynnä tuskaista rakkautta pursuavia kirjeitä, alkaa Maryn rakkauden pakahduttaman sydämen surullinen salaisuus selvitä. Samalla Richardille selviää joulun todellinen merkitys.

Kirja on lyhyt, mukavan isolla fontilla painettu nopea lukupala. Tarina on kaunis ja koskettava. Se myös näin äiti-ihmiselle muistutti, mikä oikeasti on tärkeää. Koskaan kun ei voi tietää, mitä elämä eteen heittää ja muutenkin lapsuus on niin kovin lyhyt. Kirja muistutti minua siitä, että on tärkeämpää jaksaa itse ja olla läsnä lapsen elämässä enemmän, ennemmin kuin väsyttää itsensä aina töissä. Kukkarossahan se tuntuu, mutta lapselta jos kysytään, hän pärjää vähemmällä, jos äiti on läsnä enemmän.

Eli siis, lyhyt kiva vaikuttava teos, joka auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Tarina oli aika ennalta arvattava, mutta vaikutuksen se silti teki. Suosittelen lukemaan! Toki moitittakoon vielä sen verran, että kirja tekee vaikutuksen syyllistämällä ja pahan mielen tuottamalla, kuitenkaan tarjoamatta nykyihmisen elämään ainoatakaan ratkaisua jolla päästä haluttuun lopputulokseen. Ratkaisujen etsiminen jää yhä ihmiselle itselleen.

Richard Paul Evans on amerikkalainen kirjailija (11.10.1962), joka on parhaiten tunnettu tästä teoksesta. Hän on kirjoittanut paljon, 26 kirjaa, lukuisia novelleja ja viisi lasten kirjaa. Nähtävästi tämä on kuitenkin ainoa suomennettu teos. Evans ilmeisesti tekee myös hyväntekeväisyystyötä lasten parissa. Hänen kirjansa myös edustavat kristillisiä arvoja ja perheen tärkeyttä. Hänen kirjoistaan on tehty myös filmatisointeja, joissa Evans on itse ollut tuottajana. Evans on Church of Jesus Christ of Latter-day Saints -kirkon jäsen. Muutoin miehen taustat vaikuttavat loistavilta, mutta julkisuuteen on jossain kohtaa noussut syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta. Näiden todenperäisyys on jäänyt kuitenkin roikkumaan, joten en noteeraa asiaa sen enempää.

 

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Paul_Evans

https://richardpaulevans.com/christmas-box-international/

https://www.seattletimes.com/nation-world/handling-of-harassment-claim-shakes-up-utah-comic-convention/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista