Siirry pääsisältöön

Marko Raassina - Kalevala

 

Arktinen Banaani, 2018, pehmeäkantinen, sarjakuva, 223s. 

(kovakantinen, 2015)

En ole vielä tähän päivään mennessä onnistunut Kalevalaa lukemaan (ei, en edes Koirien Kalevalaa) kokonaan, joten nähdessäni tämän Helsingin kirjamessuilla, päätin tarttua tilaisuuteen. Mieheni vielä kehui Raassinan piirustustyyliä ja tuotantoa hauskaksi. Hintaa kirjalla oli vaivaiset 5€ poistomyyntituotteena.

Uusi tulkinta vanhasta tarusta, hauskaan ja naurattavaan muotoon taiteiltuna. Kirjassa käydään koko Kalevalan tarina läpi (Kullervon tarinaa lukuunottamatta. Tästä Raassina on luonut oman sarjakuvakirjan). Ilmeisesti Raassina halusi tehdä kirjasta kaikenikäisille sopivan, joten siksi hän jätti Kullervon tarinan pois. Kirjan loppua on myös nopeutettu jättämällä mm. Louhen kosto pois kirjasta. Muutoin kirja noudattaa järjestykseltään ja sisällöltään Kalevalaa, huumoristrippien muodossa. Kolmeruutuiset stripit päättyvät loppuvitseihin, joten kirjan voi lukea myös vaikka sivu kerrallaan.

Raassinan Kalevala-projekti sai alkunsa 2012 hänen ollessaan työharjoittelussa Kalevalan tutkimusta harjoittavassa Juminkeko-keskuksessa (Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus). Työ vei taiteilijalta kaksi vuotta ja se julkaistiin Kalevalan 180-vuotisjuhlan kunniaksi Kalevalan päivänä 28.2.2015.

Kirjan myyntiteksti kuvailee kirjaa niin hyvin, etten lähde itse esittelyä suorittamaan vaan lainaan Kirjasammon sivuilta suoran lainauksen:

Kalevala on ollut monille nykytanhuvilla tallusteleville lapsukaisille hiukan vaikeasti avautuvaa luettavaa, eikä kuviakaan alkuperäispainoksista tahdo löytyä. Nyt Vaka V. Väinämöisen, Ilmarisen Sepon, Lemminkäisen Ahdin ym. kansallissankarien hahmot ovat saaneet nykylukijalle sopivan ulkoasun. Juonen käänteet ja repliikit eivät enää kuulosta totutun hämäriltä, vaikkei seikkailujen omaleimaisuudesta ja vauhdikkuudesta ole tingitty pätkääkään. Myös varhaisten runonlaulajien viljelemä, usein ironinen huumori pääsee oikeuksiinsa.

Raassina on käyttänyt piirtäjäntaitojensa lisäksi verbaalisesti lahjakkuuttaan ja on luonut oman Kalevala-maailmansa, joka heijastelee myös nykyajan ilmiöitä. Tuloksena on tuohivirsuajattelusta vapautunut näkemys kansalliseepoksesta niin nuorille kuin vanhemmillekin, yhtä paljon niille, jotka tarinoita eivät tunne kuin niillekin, joille ne ovat jo entuudestaan tuttuja.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen, hauska ja viihdyttävä teos joka kunnioittaa alkuperäistä tarinaa, mutta antaa pitkän nenän runomitalle ja kaavoihin kangistuneille vanhoille tarinoille. Todellakin suosittelen lukemaan, mutta varoitan, ettei sovi jämpteille tosikoille! Arvosanaksi kirjalle täydet 5/5! Lisään sen juuri ilmestyneeseen Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan. Alkuperäinen taru onkin sellainen, että siitä jokainen suomailainen on vähintään kuullut, jos ei lukenut.

Lähteet:

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_4182862

https://www.kvaak.fi/2238/2015/08/24/uusi-ja-tuore-tulkinta-kalevalasta/#more-2238

Kommentit

  1. Tämä onkin mennyt minulta ihan ohi! Itselläni on suunnitelmissa lukea joskus joku mahdollisimman alkuperäinen versio, koska Kalevala löytyy Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listalta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista