Siirry pääsisältöön

Marko Raassina - Kalevala

 

Arktinen Banaani, 2018, pehmeäkantinen, sarjakuva, 223s. 

(kovakantinen, 2015)

En ole vielä tähän päivään mennessä onnistunut Kalevalaa lukemaan (ei, en edes Koirien Kalevalaa) kokonaan, joten nähdessäni tämän Helsingin kirjamessuilla, päätin tarttua tilaisuuteen. Mieheni vielä kehui Raassinan piirustustyyliä ja tuotantoa hauskaksi. Hintaa kirjalla oli vaivaiset 5€ poistomyyntituotteena.

Uusi tulkinta vanhasta tarusta, hauskaan ja naurattavaan muotoon taiteiltuna. Kirjassa käydään koko Kalevalan tarina läpi (Kullervon tarinaa lukuunottamatta. Tästä Raassina on luonut oman sarjakuvakirjan). Ilmeisesti Raassina halusi tehdä kirjasta kaikenikäisille sopivan, joten siksi hän jätti Kullervon tarinan pois. Kirjan loppua on myös nopeutettu jättämällä mm. Louhen kosto pois kirjasta. Muutoin kirja noudattaa järjestykseltään ja sisällöltään Kalevalaa, huumoristrippien muodossa. Kolmeruutuiset stripit päättyvät loppuvitseihin, joten kirjan voi lukea myös vaikka sivu kerrallaan.

Raassinan Kalevala-projekti sai alkunsa 2012 hänen ollessaan työharjoittelussa Kalevalan tutkimusta harjoittavassa Juminkeko-keskuksessa (Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus). Työ vei taiteilijalta kaksi vuotta ja se julkaistiin Kalevalan 180-vuotisjuhlan kunniaksi Kalevalan päivänä 28.2.2015.

Kirjan myyntiteksti kuvailee kirjaa niin hyvin, etten lähde itse esittelyä suorittamaan vaan lainaan Kirjasammon sivuilta suoran lainauksen:

Kalevala on ollut monille nykytanhuvilla tallusteleville lapsukaisille hiukan vaikeasti avautuvaa luettavaa, eikä kuviakaan alkuperäispainoksista tahdo löytyä. Nyt Vaka V. Väinämöisen, Ilmarisen Sepon, Lemminkäisen Ahdin ym. kansallissankarien hahmot ovat saaneet nykylukijalle sopivan ulkoasun. Juonen käänteet ja repliikit eivät enää kuulosta totutun hämäriltä, vaikkei seikkailujen omaleimaisuudesta ja vauhdikkuudesta ole tingitty pätkääkään. Myös varhaisten runonlaulajien viljelemä, usein ironinen huumori pääsee oikeuksiinsa.

Raassina on käyttänyt piirtäjäntaitojensa lisäksi verbaalisesti lahjakkuuttaan ja on luonut oman Kalevala-maailmansa, joka heijastelee myös nykyajan ilmiöitä. Tuloksena on tuohivirsuajattelusta vapautunut näkemys kansalliseepoksesta niin nuorille kuin vanhemmillekin, yhtä paljon niille, jotka tarinoita eivät tunne kuin niillekin, joille ne ovat jo entuudestaan tuttuja.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen, hauska ja viihdyttävä teos joka kunnioittaa alkuperäistä tarinaa, mutta antaa pitkän nenän runomitalle ja kaavoihin kangistuneille vanhoille tarinoille. Todellakin suosittelen lukemaan, mutta varoitan, ettei sovi jämpteille tosikoille! Arvosanaksi kirjalle täydet 5/5! Lisään sen juuri ilmestyneeseen Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan. Alkuperäinen taru onkin sellainen, että siitä jokainen suomailainen on vähintään kuullut, jos ei lukenut.

Lähteet:

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_4182862

https://www.kvaak.fi/2238/2015/08/24/uusi-ja-tuore-tulkinta-kalevalasta/#more-2238

Kommentit

  1. Tämä onkin mennyt minulta ihan ohi! Itselläni on suunnitelmissa lukea joskus joku mahdollisimman alkuperäinen versio, koska Kalevala löytyy Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listalta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista