Siirry pääsisältöön

Terhi Kunnas - Rakkaani ei tuota puhetta


Avain, 2023, kovakantinen, 180 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä kirja kiinnosti toisaalta jo kannen ja nimen perusteella, mutta myös ihan ymmärtämisen ja tiedon kannalta. Asia ei minua kosketa omassa elämässäni, mutta koska työskentelen sosiaalialalla, kaikenlainen ihmisten ja erilaisten elämäntilanteiden ymmärtäminen on todella tärkeää työssäni. Tämä voi olla vielä kultaakin kalliimpi tietopaketti jossain kohtaa työuraani.

Takakannessa kuvataan, että Terhi Kunnas kertoo, kuinka aivoinfarkti pommitti hänen puolisonsa ja perheensä elämän pilalle ja jätti vain muiston entisenlaisesta miehestä ja isästä. Tilalle tuli kauhua, surua, pelkoa ja luopumista. Tämä on kirjasta erittäin osuvasti sanottu, sillä kukaan ulkopuolinen ei varmasti osaa edes kirjankaan luettuaan kuvitella, kuinka rankaa elämää tuo perhe on joutunut viettämään. Ja kuinka yksin he ovat jääneet ongelmiensa ja vaikeuksiensa kanssa. Minun täytyy todella nostaa hattua koko perheelle, sillä heidän tuskaansa on mahdotonta kuvitella.

Isän/aviomiehen/terveyden menettämisen tuska ei kuitenkaan ole ainoa asia, mistä perhe joutuu kärsimään. Ongelmiksi koituvat mm. taloudellinen ahdinko, töissä jaksaminen, yhteisen ajan uupuminen, kuntoutukseen pääsy, terapiaan pääsy, avun saaminen ja ennen kaikkea arvostelu, tuomitseminen ja minä tiedän kaiken paremmin -asenne ulkopuolisilla ihmisillä. On sanoin kuvaamattoman vaikeaa ymmärtää, miten ahtaalle voidaan yksi perhe vetää, vain siksi, että yksi sen jäsen sairastuu. Ja kun kaikesta päästään jotenkin pinnalla räpiköiden läpi, siltikin kaikki muut muistavat kertoa, mitä kaikkea teit väärin, kuinka huono olet ja miten et osannut tehdä mitään oikein.

Kirja on koskettava, suorastaan raastavakin. Se ei ole kirjoitettu surussa ja tuskassa vellovasti, vaan rehellisesti, avoimesti ja juuri kuten asiat ovat tapahtuneet. Mitään ei ole liioiteltu, ei kaunisteltu enkä usko, että tarinaan on ylimääräistäkään lisätty. Tämä toimii erinomaisesti vertaistuellisena, jos vammautuminen/halvaantuminen tai vammautuneen/halvaantuneen kanssa eläminen koskettaa elämääsi. Ennen kaikkea tietysti, jos aivoinfarkti on edelliseen syynä. Suosittelen kirjaa myös luettavaksi sosiaalialalla työskenteleville, sillä tällaiseen tilanteeseen joutuneen perhettä on vaikeaa ymmärtää kokonaisuutena. Tämä kirja tarjoaa siihen hyvän ikkunan. Mihin kaikkeen se vaikuttaa, kuinka vaikeaa on saada apua ja millaisia kynnyksiä täytyy ylittää, että voi edes saada apua.

Jotta ei jäisi vääriä kuvia, perhe sai kyllä apua. Eritoten nuoret, jotka osasivat sitä koulun kautta itse pyytää. Myös avulias naapuri saa kirjassa kiitoksia, samoin tukihenkilö ja ystävät. Tämä ei silti muuta sitä tosiasiaa, että kun perheen elämästä puuttuu kokonaan yksi ihminen, tai varsinkin kun tämä yksi ihminen tuottaa lisää töitä, on yhtälö todella vaikea. Tilanne, johon yhdenkään perheen ei pitäisi joutua, mutta jatkuvasti silti näin käy. Kirja ei syyllistä tai syytä, mutta minä jaksan hämmästellä, miksi tukitoimia ei tarjota tällaisessa tilanteessa automaattisesti.


Kirja päätyi Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 3. Kirja on bookfacekelpoinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista