Siirry pääsisältöön

Seita Rönkä - Kaksoisjoen kartanon kummituskierros

 


Haamu, 2023, pehmeäkantinen, 146 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirja on nuorten kirja, suunnilleen 9-vuotiaasta ylöspäin sopiva. Kirja on vähän jännittävä, mutta ei kuitenkaan liian pelottava. Kirja sopii pehmeäksi tutustumiseksi kauhukirjallisuuteen.

Reetta on joutunut pakkolomalle Kaksoisjoen kartanoon, eikä voi ollenkaan ymmärtää miksi. Kylmä, jäätävä pakkasilma on kamalinta mitä hän tietää ja sisälläkin tulee jatkuvasti kylmä. Kun vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, alkaa Reetta sopeutua. Lopulta hän suostuu harjoittelemaan ratsastusta sekä innostuu näyttelemään yhdessä ystäviensä kanssa kummituskierroksella kartanossa. Reetta törmää toistuvasti omituisiin tyyppeihin ja jäätävää tunnelmaa lisää kartanon oma kummitus, jonka läsnäolo jäähdyttää ilman liki pakkaslukemiin.  Kun oudot tyypit ujuttavat itsensä kummituskierrokselle, alkaa huima ajojahti, jossa Reetta ystävineen joutuu laittamaan kaikki ratsastustaitonsa koetukselle.

Kirjan tarina oli hyvä ja mielenkiintoinen. Alkuun minulla oli kuitenkin todella suuria vaikeuksia sopeutua tarinaan, joka tuntui hyppivän ja pomppivan. Kaikki vaivaamaan jääneet asiat kuitenkin selviävät lopussa ja tarina muodostuu eheäksi sekä kiehtovaksi. Pakkolomalle oli hyvä syy ja ne omituiset tyypit aiheuttavat ihan syystäkin vilunväristyksiä läsnäolollaan. Erityisen paljon pidin siitä, että se ilmeisin pelottelukeino ei ollutkaan se pelottava asia kirjassa (kummitus). Ja vaikka alun sekavuus hieman ärsytti, ymmärrän hyvin, miksi niin moni asia jätettiin mysteeriksi.

Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 24. Toiseksi henkilöksi tekeytyminen. Kirjassa kuitenkin nuoret esiintyvät kummituksina ja näkyy kirjan juonessa mukana eräs aikuinenkin, joka ei ole ihan sitä mitä esittää olevansa.

Seita Rönkä on taikuudesta, noituudesta ja erilaisuuden voimasta ammentava tarinankertoja, joka löytää aina eläinystäviä sekä salaisia metsäpolkuja, joita muut eivät ole huomanneet.

 

Lähteet:

https://holvi.com/shop/haamukustannus/product/bea90c5ca6274d6e82f89c2016db1b1e/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista