Siirry pääsisältöön

Ramsey Campbell - Vanhat sarvet

 


Kauhutarinoita

Haamu, 2023, kovakantinen, 138 s.

Suomentanut Markus Harju

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjan alkusanat on kirjoittanut Marko Hautala. Kirjassa on pieni tiivistelmä tiivistelmä siitä, kuka on Ramsey Campbell sekä viisi hänen kauhunovelliaan. Hautala on valinnut kirjan novellit sillä perusteella, että mitkä tarinat Campbellin tuotannosta ovat parhaiten jääneet hänen mieleensä. Ja täytyy sanoa, että valinnat ovat olleet onnistuneita.

Kuten Hautala kertoo alkusanoissa, Campbellin kauhu ei ole täynnä murhia ja verisiä yksityiskohtia, vaan pelko lukijassa herätetään ihan toisella tavalla. Kun sain tämän luettua viikko sitten, jäin miettimään, ettei tarinat olleet kovin pelottavia. Mutta nyt kun aikaa on kulunut, huomaan tarinoiden yhä pyörivän mielessäni. Niistä ei jäänyt mitään verta seisauttavaa kauhua mieleeni, mutta ne palaavat ajatuksiini ja mietityttävät. Tällainen tarina, oli se kauhua tai ei, on aina aivan erityisellä tavalla onnistunut. Luin nuorempana paljon Koontzin kauhukirjoja, koska ne olivat mielestäni verta hyytäviä, pelottavia ja antoivat tunteen rohkeudesta. Kuitenkin hänenkin tuotannostaan parhaiten minulle on jäänyt mieleen Odd Thomasin tarina, joka ei ole edes kovin pelottava.

Mielenkiintoista tässä kokoelmassa on myös aika. Kirjan novellit on koottu vuosien varrelta, vanhin vuodelta 1973 ja tuorein vuodelta 2010. Näissä ääripäissä on nähtävissä, millaisia asioita on noina aikoina pidetty pelottavana, mutta siltikään en usko niiden edustavan kummassakaan ääripäässä aivan sitä tusinatavaraa, jota kaikki kirjoittivat. Hautala ainakin kuvailee Campbellin tarinoiden erottuvan aina omintakeisella häiritsevyydellään sekä surrealismia kohti säröilevällä tyylillään. Itse en osaa näin hienosti novelleja kirjassa kuvailla tai analysoida, mutta ehdottomasti nämä ovat aivan eri genreä, kuin se kauhu mitä olen ennen lukenut. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun luin Campbellin kirjoittamaa tekstiä, mutta ehdottomasti haluan lukea lisää.

Hautala kuvaa alkusanoissaan, että nämä novellit vaativat lukijaltaan täyden keskittymisen ja siitäkin huolimatta niistä saattaa jäädä jotakin huomaamatta. Tämä on erittäin hyvin sanottu, sillä huomaan tarinoita uudelleen selatessani heti, että ”mikäs juttu tuo oli, aijaa empä ekalla kerralla tajunnutkaan”. Tämä on kirja, jonka haluaa lukea uudestaan, ja uudestaan, ja… Kirja sopiikin mainiosti Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 18. Kirja, jonka lukisit mielellään uudestaan.

Ramsey campbell on syntynyt 1946 ja hänen kirjailijan uransa alkoi vuonna 1961. Campbell St. Edward´s Collegea 1957-1962. Campbell on varttunut toisen maailmansodan jälkeisessä Liverpoolissa Iso-Britanniassa. Hänen lapsuutensa oli hieman erikoinen, sillä äidillä oli harhaisia jaksoja (skitsofrenia minun tulkintani mukaan) ja Campbellin isä asui yläkerran asunnossa, ilmentyen läsnä- ja silti poissaolevana, lähinnä portaissa kaikuvina askelina lapselleen. Campbellin tuotanto on maassiivinen ja hän on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. The  Oxford Companion to English Literature on nimennyt Campbellin ”Britannian arvostetuimmaksi eläväksi kauhukirjailijaksi”.

 

Lähteet:

https://knibbworld.com/campbell/interview.html

https://knibbworld.com/campbell/bib.html

https://www.facebook.com/ramsey.campbell.75/about_work_and_education

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista