Siirry pääsisältöön

Uuno Kailas - Nämä kaksi jalkaa eivät kuulu minulle

 


Nurkka Kustannus, 2023, pehmeäkantinen, 96 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämän kirjan äärellä minulle tuli jälleen tunne, että kirja on lukijaansa viisaampi. Jos pidät Edgar Allan Poesta, pidät tästäkin. Kirjoissa on samaa vanhojen aikojen henkeä, nykypäivän mittapuulla pehmeää kauhua ja tarkkoja havaintoja. Tekstit ovat alun perin 1920–1930-luvulta, jolloin kirjailija eli ja työskenteli. Tekstit on julkaistu ensimmäisen kerran 1936 WSOY:n julkaisemassa ’Uuno Kailas: Novelleja’. Tämä on sellainen kirja, johon joudun vielä palaamaan uudelleen, jahka tekstit ovat ensin hieman muhineet pääkopassani.

Kirja on novellikokoelma, joka sisältää kahdeksan Kailaksen novellia, jotka on kuvittanut Juho Sihvonen. Kirjan novellien aiheita ovat mm. mielenterveyden ongelmat, sairaudet, vammautuminen, traumat, pelot ja kuolema. Aiheet ovat siis melko synkkiä. Ne eivät kuitenkaan mässäile näillä synkillä aiheilla, vaan enemmänkin nostavat mielenkiintoisia näkökulmia vaikeisiin aiheisiin. Terävänäköinen havainnointi ei kuitenkaan anna aiheisiin valmiita vastauksia tai näkökulmia, vaan lukijan täytyy itsekin hieman pureskella tekstiä, tehdä havainnot tarinasta ihan itse. Tällainen kirjoitustapa antaa toisaalta lukijalle ymmärtämisen ja tulkinnan ilon, mutta toisaalta se tekee tekstistä tavallaan hieman utuista ja siksi vaikealukuista.

Kirjailija on myös pääasiassa kirjoittanut runoja ja sen huomaa kirjoitustyylistä. Vaikka siis kirjassa on sivuja vähän, se ei kuitenkaan ole nopea ja helppolukuinen. Tämän kirjan novellit ovat älykkäitä, taiteellisia ja tarjoavat lukijalleen haastetta. Runokaikuinen teksti ei ole aina helppoa lukea, mutta novellien sisältö tarjoaa silti todella paljon. Kuten aiemmin mainitsin, Edgar Allan Poen teksteissä on mielestäni samanlainen ”poljento” ja tarinatyyli. Loppuratkaisu joko yllättää lukijan tai jättää pohtimaan, että mikä oli tämän tekstin tavoite. Silti teksti on luovaa, aisteja kutkuttelevaa ja jopa paikoin pelottavaa tai ahdistavaa. Lyhyet novellit kertovat rivimääräänsä isompia tarinoita, jotka ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia.

Uuno Kailas (1901–1933) oli yksi tulenkantajien tunnetuimpia jäseniä ja hän oli Nuoren Voiman Liiton puheenjohtaja sen alkuvaiheissa. Kailas tunnetaan parhaiten runokokoelmistaan, mutta hän kirjoitti myös proosaa sekä suomensi paljon teoksia. Kailas valmistui ylioppilaaksi 1920, jonka jälkeen hän oli Helsingin yliopiston kirjoilla kuusi vuotta, mutta suoritti siellä vain hajanaisia opintoja estetiikasta ja nykykansan kirjallisuudesta. Vuonna 1929 Kailas joutui mielisairaalaan skitsofrenian vuoksi. Sairastumiseen epäillään vaikuttavina tekijöinä olleen lapsuuden traumat sekä tukahdutettu homoseksuaalisuus. Kailaalla todettiin myös tuberkuloosi, johon hän lopulta kuoli 1933 Ranskan Nizzassa, jonne hän oli matkustanut parantumaan.

Kailaksen tunnetuin runo on Suomalainen rukous, joka otettiin virsikirjaan 1986, virtenä 584. Runon toista säkeistöä muokattiin reilusti, koska se ei sopinut samaan sävelmään ensimmäisen ja kolmannen säkeistön kanssa. Virren on säveltänyt Taneli Kuusisto 1939 ja hän esitti sävellyksessään vain ensimmäistä ja kolmatta säkeistöä. Heinolassa, Kailaksen kotikaupungissa on Kailasta esittävä patsas, jonka paikkakuntalaiset lakittavat joka vappu.

Savonlinnalainen Juho Sihvonen on koonnut ja kuvittanut tämän kirjan Kailaksen novelleista. Hän kirjoittaa kirjan ensimmäisillä sivuilla, että Kailaksen elämän omakohtaisuuden tuntu on monessa novellissa käsinkosketeltavaa, vaikka tunteet on annettu novellien hahmoille. Sihvonen on valinnut novelleja kiinnittämällä huomiota ensireaktioon ja siihen, että novellit loisivat ehjän kokonaisuuden tarinoiden välille.

Kirjan sijoitan Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 8. Sairastuminen. Kirjan monessa novellissa sairastutaan tai ollaan sairaana.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuno_Kailas

https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/runoilija-uuno-kailas/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_rukous

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista