Siirry pääsisältöön

Uuno Kailas - Nämä kaksi jalkaa eivät kuulu minulle

 


Nurkka Kustannus, 2023, pehmeäkantinen, 96 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämän kirjan äärellä minulle tuli jälleen tunne, että kirja on lukijaansa viisaampi. Jos pidät Edgar Allan Poesta, pidät tästäkin. Kirjoissa on samaa vanhojen aikojen henkeä, nykypäivän mittapuulla pehmeää kauhua ja tarkkoja havaintoja. Tekstit ovat alun perin 1920–1930-luvulta, jolloin kirjailija eli ja työskenteli. Tekstit on julkaistu ensimmäisen kerran 1936 WSOY:n julkaisemassa ’Uuno Kailas: Novelleja’. Tämä on sellainen kirja, johon joudun vielä palaamaan uudelleen, jahka tekstit ovat ensin hieman muhineet pääkopassani.

Kirja on novellikokoelma, joka sisältää kahdeksan Kailaksen novellia, jotka on kuvittanut Juho Sihvonen. Kirjan novellien aiheita ovat mm. mielenterveyden ongelmat, sairaudet, vammautuminen, traumat, pelot ja kuolema. Aiheet ovat siis melko synkkiä. Ne eivät kuitenkaan mässäile näillä synkillä aiheilla, vaan enemmänkin nostavat mielenkiintoisia näkökulmia vaikeisiin aiheisiin. Terävänäköinen havainnointi ei kuitenkaan anna aiheisiin valmiita vastauksia tai näkökulmia, vaan lukijan täytyy itsekin hieman pureskella tekstiä, tehdä havainnot tarinasta ihan itse. Tällainen kirjoitustapa antaa toisaalta lukijalle ymmärtämisen ja tulkinnan ilon, mutta toisaalta se tekee tekstistä tavallaan hieman utuista ja siksi vaikealukuista.

Kirjailija on myös pääasiassa kirjoittanut runoja ja sen huomaa kirjoitustyylistä. Vaikka siis kirjassa on sivuja vähän, se ei kuitenkaan ole nopea ja helppolukuinen. Tämän kirjan novellit ovat älykkäitä, taiteellisia ja tarjoavat lukijalleen haastetta. Runokaikuinen teksti ei ole aina helppoa lukea, mutta novellien sisältö tarjoaa silti todella paljon. Kuten aiemmin mainitsin, Edgar Allan Poen teksteissä on mielestäni samanlainen ”poljento” ja tarinatyyli. Loppuratkaisu joko yllättää lukijan tai jättää pohtimaan, että mikä oli tämän tekstin tavoite. Silti teksti on luovaa, aisteja kutkuttelevaa ja jopa paikoin pelottavaa tai ahdistavaa. Lyhyet novellit kertovat rivimääräänsä isompia tarinoita, jotka ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia.

Uuno Kailas (1901–1933) oli yksi tulenkantajien tunnetuimpia jäseniä ja hän oli Nuoren Voiman Liiton puheenjohtaja sen alkuvaiheissa. Kailas tunnetaan parhaiten runokokoelmistaan, mutta hän kirjoitti myös proosaa sekä suomensi paljon teoksia. Kailas valmistui ylioppilaaksi 1920, jonka jälkeen hän oli Helsingin yliopiston kirjoilla kuusi vuotta, mutta suoritti siellä vain hajanaisia opintoja estetiikasta ja nykykansan kirjallisuudesta. Vuonna 1929 Kailas joutui mielisairaalaan skitsofrenian vuoksi. Sairastumiseen epäillään vaikuttavina tekijöinä olleen lapsuuden traumat sekä tukahdutettu homoseksuaalisuus. Kailaalla todettiin myös tuberkuloosi, johon hän lopulta kuoli 1933 Ranskan Nizzassa, jonne hän oli matkustanut parantumaan.

Kailaksen tunnetuin runo on Suomalainen rukous, joka otettiin virsikirjaan 1986, virtenä 584. Runon toista säkeistöä muokattiin reilusti, koska se ei sopinut samaan sävelmään ensimmäisen ja kolmannen säkeistön kanssa. Virren on säveltänyt Taneli Kuusisto 1939 ja hän esitti sävellyksessään vain ensimmäistä ja kolmatta säkeistöä. Heinolassa, Kailaksen kotikaupungissa on Kailasta esittävä patsas, jonka paikkakuntalaiset lakittavat joka vappu.

Savonlinnalainen Juho Sihvonen on koonnut ja kuvittanut tämän kirjan Kailaksen novelleista. Hän kirjoittaa kirjan ensimmäisillä sivuilla, että Kailaksen elämän omakohtaisuuden tuntu on monessa novellissa käsinkosketeltavaa, vaikka tunteet on annettu novellien hahmoille. Sihvonen on valinnut novelleja kiinnittämällä huomiota ensireaktioon ja siihen, että novellit loisivat ehjän kokonaisuuden tarinoiden välille.

Kirjan sijoitan Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 8. Sairastuminen. Kirjan monessa novellissa sairastutaan tai ollaan sairaana.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuno_Kailas

https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/runoilija-uuno-kailas/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_rukous

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista