Siirry pääsisältöön

Juho Sihvonen - Maalattujen tähtien alla

 


Nurkka kustannus, Nastapimu Oy, 2021, sarjakuva, pehmeäkantinen, 77 s.

Tämä kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, että se on Joel Lehtosen elämäkerta, enkä ollut koskaan kuullutkaan Lehtosesta. Luettuani sarjakuvamuotoisen elämäkerran, alkoi google laulaa. en tullut tästä hullua hurskaammaksi, mutta olen sentään minäkin kuullut Putkinotkosta. En siis sinältään ole paras arvostelemaan tätä, koska en tiedä kenestä se kertoo, mutta tältä tietopohjalta sanon, mitä osaan.

Joel Lehtonen eli 1881-1934. Hän oli kirjailija, kriitikko, kääntäjä ja toimittaja. Koska Lehtonen syntyi aviottomana lapsena, hänen äitinsä jätti Lehtosen jo puolivuotiaana huutolaiseksi. Lehtonen päätyi Wallaniuksen papin lesken hoteisiin ja elämä muuttui paremmaksi. Lehtonen pääsi kouluun ja myöhemmin työskenteli toimittajana. Myöhemmin Lehtonen palasi synnyinseuduilleen, osti maatilan ja sinne muutti hänen kanssaan Lehtosen veli sekä biologinen äiti. Tilan nimi oli Inhamaa, ja tuosta tuli Lehtosen kirjoihin Putkinotko. Lehtonen asui siellä lähinnä kesät, veli ja äiti ympäri vuoden. Kesäisin Inhatilalla Lehtonen hoiti reumaansa terva- ja savihauteilla, vastaanotti kesävieraitaan (mm. Sylvia Avellania). Lehtosen välit viilenivät veljeen kesä kesältä ja lopulta hän myi tilan pois. Tämän jälkeen Lehtonen eli loppuelämänsä Hörnebergin huvilalla Helsingissä. Lehtonen kirjoitti monia teoksia sekä käänsi vielä useampia. Tunnetuimmat Lehtosen tuotannosta ovat Putkinotkoon sijoittuvan trilogian kirjat.

Noin, nyt tiedät Lehtosesta saman verran kuin minä googlettelun jälkeen. Siirrytään siis sarjakuvaan. Sarjakuva kertoo Lehtosen elämästä lyhyinä pätkinä elämän kannalta merkittäviä katkelmia. Niitä eivät ole työ ja saavutukset, vaan tavallinen elämä. Miten huutolainen saa kodin, mutta kaipaa palavasti jotain omaa. Se kertoo, kuinka Lehtonen palaa synnyinseuduilleen, matkustelee maailmalla, tapaa naisen jota rakastaa ja miten hankalaa on elää reumatismin sekä biologisen perheen kanssa. Lopulta se kuvaa myös Lehtosen viimeiset hetket. Yksityiskohdat Lehtosen suhteesta naimisissa olevaan Sylviaan on takakannen mukaan saatu Sylvia Avellanin ja Lehtosen välisestä kirjeenvaihdosta.

Tuon kirjeenvaihdon Juho Sihvonen on muuttanut kuviksi. Vaikka Lehtonen oli syntynyt Haukiniemen kylässä Säämingissä, hän eli silti eurooppalaista elämää. Lehtosella oli kiinnostus myös kuvataiteisiin ja hänellä oli useita hyviä taiteilijaystäviä aikalaisissaan. Myös Lehtonen itse tarttui toisinaan kynään ja piirsi mm. Inhatilan maisemia ja rakennuksia. Savonlinnalainen Sihvonen maalaa Lehtosen elämää sekä Putkinotkon maisemia nyt vuorostaan sarjakuvan muotoon ja tarjoaa lukijalle palasia sellaisestakin puolesta elämää, jota ei Wikipediakaan kerro.

Pidän kovasti Sihvosen piirrustustyylistä. Kuvat ovat pehmeitä, mutta silti tarkkanäköisiä ja persoonallisia. Lehtosen elämästä kertovana kirjana olisin ehkä toivonut hieman enemmän vielä tietoa suoraan jo sarjakuvastakin, mutta ymmärrän hyvin sen, että sarjakuvana se ei olisi ollut toteutettavissa. Ja sarjakuvaa lukevana en toisaalta olisi halunnutkaan mitään pitkiä tekstipätkiä ja selostuksia kirjan keskelle. Mutta tämä sarjis sekä Wikipedian tarjoama tieto yhdessä antoivat kyllä hyvän kuvan siitä, minkälainen ihminen Lehtonen oli. Wikipedia tarjosi tylsän faktan, sarjakuva sen todellisen elämän.

Nimi sarjakuvalle juontaa siihen, että Lehtosen työhuoneen kattoon Hörnebergin huvilalla oli maalattu tähtitaivas. Lehtonen ei pystynyt enää kirjoittamaan reumansa takia. Viikkoa ennen 53-vuotissyntymäpäiväänsä Lehtonen hirttäytyi tuon tähtitaivaan alla. Tämä kuvattiin sarjakuvassa kauniisti ja tähän luonnollisesti myös sarjakuva päättyy. Lehtosen elämän tärkeimmät tapahtumat keskittyvät siis Säämingille sekä Helsinkiin, vaikka hän oli maailmaa nähnyt mies, joka matkusteli paljon. Ja täytyy sanoa, että minähän tiedän kuka Lehtonen oli! Tiedän itse asiassa paremmin kuin sinä, jos et ole lukenut tätä sarjakuvaa. Kannattaa siis lukea!

 Tämä sarjakuvamuotoinen elämäkerta sopii mainiosti Heili-kirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 23. Kiinnostava elämäkerta. Kiinnostava sen vuoksi miten se on toteutettu, kenestä se kertoo ja vielä myös siksi, että kaikkea tietoa ei anneta tarjottimella, vaan se herättää kiinnostuksen tutkia tuota elämää lisää.


Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joel_Lehtonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista