Siirry pääsisältöön

Toni Tuomanen - Hiekkaenkelit

 


Nysalor, 2022, kovakantinen, 240 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjalijalta. Kirja kuulosti mielenkiintoiselta, mutta ennen kaikkea minua kiinnosti lukea kirja kirjailijalta, joka edustaa samaa ammattikuntaa kuin minä itse. Kirjan teemat ovat vahvasti päihteissä, päihdehuollossa ja lähihoitajan työssä. Siksi tämä kirja sopii Helmetin 2023 lukuhaasteen kohtaan 14. Kirja kertoo terveydenhuollosta.

Kirjan päähenkilö on Jenna, 20-vuotias lähihoitajaopiskelija. Hän työskentelee opintojen ohella keikkalaisena vanhusten kotihoidossa. Jenna elää kommuunissa tyttöystävänsä Fridan sekä Runoilija-Ronjan ja Klasun kanssa. Jenna tapaa vanhan luokkakaverin Pyryn, jolla ei kuitenkaan kaikki ole ihan ok. Toinen päähenkilö on Jarmo, Jennan alkoholisoitunut kirjailijaisä. Viina ja huumeet eivät jätä Jennaa rauhaan, vaikka hän ei itse niitä oikeastaan edes käytä. Huolehtiva hoitajaluonne ei voi myöskään jättää läheisiään pulaan, ei vaikka järkevämpää olisi pysyä kaukana. Kun Jarmo taas tapaa Mimmun, alkaa elämään löytyä suunta, vaikkakin katkon kautta.

Hiekkaenkelit on tarina siitä, miten ihan menestyvä ihminenkin voi ajautua huumeriippuvaiseksi ja miten harmiton tissuttelu alkaa riistäytyä käsistä, kun kirjoittaminen ei suju. Kirjassa kuvaillaan hieman pehmennetysti, mutta realistisesti Suomen päihdehoitoa, sitä, kuinka vaikeaa on apua saada silloin, kun on pohjalla. Kirja myös antaa hienon toivon pilkahduksen siitä, miten koko elämä voi muuttua, jos vain edes yksi ihminen oikeasti välittää. Kirja antaa hyvän peruskäsityksen siitä, miten päihteisiin ajaudutaan ja miten vaikeaa apua on saada. Miten paljon voi turhauttaa luukulta luukulle pallottelu (kirjasta poiketen yleensä ne luukut ovat vielä aivan eri osoitteissa) ja kuinka pirun hankalaan tilanteeseen voi pienikin velka ihmisen viedä. Pitää laittaa kirjailijan muukin tuotanto lukulistalle.

Nysalor on pieni kustantamo, joka julkaisee eritoten spekulatiivista fiktiota eli kauhua, fantasiaa, scifiä sekä jännityskirjallisuutta, monenlaista vanhaa kirjallisuutta ja roolipelejä. Nysalor-kustannus julkaisee erityisesti vanhaa, tekijänoikeuslain suojasta vapautunutta kirjallisuutta, mutta myös uudempaa suomennoskirjallisuutta ja uusia suomenkielisiä teoksia. Kustantamon toimintaideana on ottaa teoksista pieniä painoksia, mutta pyrkii pitämään kaikki julkaisunsa aina saatavilla.

Toni Tuomanen (s. 1969) on espoolainen sosionomi ja päihdetyöntekijä. Kirjailija on syntynyt Imatralla, ja tämän huomaa myös kirjassa, sillä Jarmo puhuu vahvasti murtaen. Kirjailija on muutenkin ammentanut aineksia romaaneihinsa niin omasta elämänkokemuksestaan kuin ammatillisesta kokemuksestaan. Kirjailijan esikoisromaani oli kauhua, 2019 ilmestynyt Kotonakulkijat. 2020 ilmestyi Leipäjonoromaani, joka myös on vahvasti yhteiskunnallisia asioita käsittelevä. 2021 ilmestynyt Vellamon kevät puolestaan on myös kauhukirja.

 

Lähteet:

https://espoonkirjailijat.fi/kirjailijat/toni-tuomanen/

https://nysalor.com/about/

Kommentit

  1. Kiitos hyvästä arviosta. :) Mainittakoon, että romaanissa kuvailtu päihdeklinikka ja sen palvelut perustuvat hyvin tiiviisti todellisuuteen. Mainitaan jopa nimeltä Kalasataman hyvinvointikeskus, jossa olen itse ollut töissä. :) Päihdeproblematiikkaanhan kuuluu ajoittain sekin, että hoitoa saisi, mutta asianosainen ei ole siihen jostain syystä valmis. Addiktiosta luopuminenkin on kuitenkin iso askel, ja jonkinlainen "hyppy tuntemattomaan". t: Toni Tuomanen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentista! Helsingissä tosiaan alkaakin olla melko hyvä tilanne päihdehoidossa, tai pääkaupunkiseudulla ylipäätään. Muualla Suomessa tilanne on usein kovin toisenlainen. Ja totta on myös tuo toinen puoli, että apua saisi, mutta ei ole sitä valmis vastaanottamaan, ainakaan vielä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista