Siirry pääsisältöön

Raisa Omaheimo - Ratkaisuja läskeille

 


Kustantamo S&S, 2022, äänikirja, 5h 3min

Lukija Raisa Omaheimo

Näin tämän kirjan somefeedeissäni, ja ensimmäinen reaktioni oli että ”Mitä vi**ua?” Ajattelin ensin kirjan olevan joku elämäntaitogurun laihdutusopas tai muuta vastaavaa, mutta kun luin kuvauksen, reaktio muuttui melko nopeasti. Kirja kuulosti rohkealta ja hienolta kannanotolta. Tämä oli siis otettava kuunteluun, kun löysin sen Storytelistä. Kirjan sijoitankin Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai somesta.

Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita maustaa sekä raivo että huumori. Kirjassa kulkee rinnan niin omakohtaisia havaintoja kuin tutkimustietoa kehonormatiivisuudesta, lihavuuden representaatioista ja rakenteista niiden takana (lainattu kirjan kuvauksesta, minä en osaa näin hienoja sanoja). Omaheimo kysyy suureen ääneen, että miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Hän osoittaa kirjassa niin tieteellisiä faktoja kuin omaa kokemustietoaan siitä, millaista oikeasti on läskin elämä. Miltä tuntuu, kun lääkäri gynekologista tutkimusta suorittaessaan tokaisee asiakkaan haaravälistä, että ylipainolle pitäisi tehdä jotain. Miten koko muotimaailma sulkee läskit ulos, miten järjetön on painoindeksi terveyden mittarina ja kuinka maailma opettaa, että omaa olemusta on syytä selitellä, häivyttää ja hävetä.

Tämä kirja oli huikea. Omaheimo sanoo oikeastaan kaiken sen, mitä itse olen vakuutellut elämäni aikana niin itselleni kuin monelle muullekin. Ei ne dieetit oikeasti toimi, eikä minua voi tuomita kuolemaa tekeväksi painoindeksini perusteella. Ja vaikka oman takapuoleni ympärille on pirun vaikeaa löytää housuja, se ei johdu siitä, etteikö niille maailmassa käyttäjiä löytyisi. Ja kuinka pirun monta kertaa olenkaan elämäni aikana puolustanut itseäni, perustellut olemassaoloani, esittänyt että ei haittaa, ei minuun satu. Ja kuinka usein olen häpeissäni joutunut toteamaan, että perse on liian iso. Lääkäriin mennessä kuitenkin suurin ongelma oli tupakanpoltto. Siitä huomautettiin kaikkialla. Ja on tuota ylipainoakin. No, lopetin tupakanpolton ja lihoin. Nyt minunkin joka ikinen ongelmani johtuu vain ja ainoastaan ylipainosta. Ennen siihen syynä saattoi sentään joskus olla tupakanpolttokin. Olisi vain pitänyt jatkaa tupakointia, minussa olisi muutakin vikaa kuin vaakalukemat.

Tämä kirja on upea, voimaannuttava ja rohkaiseva teos kaikille, jotka ovat kamppailleet ylipainonsa kanssa. Samalla tämä on vahva tietoisku kaikille, jotka kuvittelevat laihduttamisen olevan maailman yksinkertaisin asia. Suosittelen kirjan lukemista siis ihan jokaiselle. Joko vertaistueksi tai silmien avaamiseksi. Iso kiitos tästä kirjailijalle. Äänikirja oli loistava ratkaisu, sillä Omaheimon itse lukemana siinä oli vielä ihan erilainen painoarvo, kuin kirjana luettuna. Täydet 5/5! Oli tosi mahtava fiilis kuulla jonkun muunkin sanovan, että vika ei ole minussa, vaan niissä v**un vaatteissa!

Raisa Omaheimo on syntynyt 1977 ja asuu Helsingissä. Hän on koulutukseltaan taiteen maisteri sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja. Lisäksi Omaheimo on opiskellut ammatillisen opettajan sekä erityisopettajan pätevyyden. Omaheimo on kirjailija, kolumnisti ja taiteilija. Erityisesti hänet tunnetaan Ylen kolumnistina, mutta myös näytelmäkäsikirjoituksistaan ja standup-esiintymisistään. Omaheimolle myönnettiin 2016 Pro Feminismi-palkinto näytelmästään Läski ja Mieletön teko 2020 -palkinto mielenterveysongelmien esille nostamisesta kolumneissa ja teoksissaan. Hänen esikoiskirjansa Sydän ilmestyi 2019, Ratkaisuja läskeille on hänen toinen teoksensa, ensimmäinen tietokirjansa.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raisa_Omaheimo

https://kustantamo.sets.fi/kirjailijat/raisa-omaheimo/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista