Siirry pääsisältöön

Matias Repo - Paskana?

 


”Kun ei vaan vittu jaksa enää”.

Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 107s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Kirja on omakustanne, julkaistu Books on Demandin kautta. Kirja ei millään uponnut Helmetin haasteeseen, joten sijoitan sen Seinäjoen kaupungin kirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 17. uusi työpaikka tai työelämän jättäminen.

Kirja kertoo työuupumuksesta. Ei siis välttämättä niinkään mitään faktatietoa, vaan kirjailijan oman kokemuksen, oman tarinan. Mitkä syyt vaikuttivat uupumiseen ja mitä kaikkea kirjailijan sekä ympäröivän maailman olisi pitänyt tehdä toisin, jottei tähän olisi päädytty. Mutta kirjailija päätyi burnoutin takia sairaslomalle.

Kirjailija avaa kirjassa tuntojaan. Samalla hän tarjoaa ymmärrystä, jos joskus joudut pohtimaan omaa uupumustasi, tai mahdollisuutta siihen. Uupuminen ei tapahdu mistään yksittäisestä syystä, eikä se ole ihan vain ”nyt on vähän rankkaa töissä”-tilanne. Uupumus juontaa juurensa pitkältä ajalta ja siihen vaikuttaa moni muukin tekijä, kuin vain pelkkä työ. Mutta usein työ on se laukaiseva tekijä, ongelma, asia mihinkä uupunut vain ei enää kykene. Toki, kun on lakannut ensin kykenemästä aivan kaikkeen muuhun. Jos työpäivän jälkeen päätyy olohuoneen lattialle X-asentoon, eikä oikein pysty mihinkään, ei edes siihen mistä nauttii, silloin voi sanoa olevansa uupunut. Usein uupunut kun pystyy ja haluaa luopumaan työstä vasta aivan viimeiseksi, sitten kun kaikesta muusta on jo luovuttu.

Takakannessa kirjaa kuvataan näin:

Tämä on ihan paska kirja. Tämä kirja on kirjoitettu vasten kaikkia kirjoitussääntöjä. Eli todennäköisesti päin persettä monen asiantuntijan mielestä. Vitut siitä! Tämä on minun tarinani uupumuksesta ja syistä. Elettyä ja koettua. En väitä mitään absoluuttiseksi faktaksi.

Tämä katkelma pitää paikkansa. Tätä kirjaa ei pidä lukea sen takia, että se olisi jokin huikea kielikuvaelma tai tekstitaidon näyte, vaan siksi, että tämä on täyttä asiaa, sitä syvintä kokemusta itseään. Kirjan tekstistä välittyy kirjoittajan kokemus ja tunne. Kirja on sellainen ”hiomaton timantti”, joka on täyttä asiaa, sitä vain ei ole hiottu upeimpaan kiiltoon. Kirja antaa näkemystä ja ymmärrystä, miltä uupuminen tuntuu. Jos ei muuten, tämä kannattaa lukea, jos vähänkään epäilet, voiko minun väsymykseni johtua uupumuksesta tai burnoutista. Tämä kirja antaa äänen niille, jotka yleensä tuomitaan heikkoina tai laiskoina. Todistaa, ettei se ihan oma valinta ole. Kukaan ei halua päätyä X-asentoon olohuoneen lattialle, kun ei omaa lastaan ole nähnyt hereillä viikkoihin.

Esikoiskirjailija Matias Repo ammentaa voimansa ja sitkeytensä pohjanmaan metsistä, rock musiikista ja voimailusta. Kirjailija kirjoittaa tavalla joka ei pidä lukijaa tyhmänä, vaan antaa ajattelemiselle tilaa myös rivien välistä.

 

Lähteet (ja kirja on myös ostettavissa täältä):

https://www.bod.fi/kirjakauppa/paskana-matias-repo-9789528049746

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista