Siirry pääsisältöön

Katri Norrlin & Nelli Kenttä - Vitun ruma

 


Into, 2021, äänikirja, 5h

Lukija Karoliina Niskanen

Kuuntelin kirjan Storytelin kautta, työmatkojen sujuvoittamiseksi. Kirja sopi teemaltaan hyvin jatkoksi myös aiemmin lukemaani Kadonnut keskittymiskyky -kirjaan. Ei siksi, että tämä liittyisi keskittymiskykyyn mitenkään, vaan someen. Miten some vaikuttaa jatkuvasti elämäämme, näkemyksiimme, kokemuksiimme ja ennen kaikkea itsetuntoomme.

Norrlin ja Kenttä ovat molemmat työnsä puolesta paljon esillä somessa. Molemmat ovat törmänneet siihen, että some syö ihmisten itsetuntoa valtavasti. He ovat huomanneet tämän ilmiön myös itsessään. Media lietsoo tietynlaisia ulkonäköihanteita, jotka loppujen lopuksi ovat vieläpä aivan epärealistisia ja saavuttamattomia. Sosiaalinen media on saanut tämän epärealistisen ihanteen ilmiliekkeihin, sillä somessa jokainen yrittää näyttää parhaat puolensa. Lopulta ihminen päätyy kuvanmuokkaukseen, filttereihin ja ties mihinkä, täyttääkseen nämä absurdit ihanteet. Kun sitten menee peilin eteen ja sieltä katsoo se tavallinen ihminen…

kirja on hyvä kannanotto siihen, millaisia ulkonäköpaineita media ja some ihmisille luo. Miten jokainen meistä somen algoritmien ja muokattujen todellisuuksien ansiosta alkaa nähdä itsessään vain vikoja, mikään ei ole tarpeeksi. Kirja kuvailee, kuinka kaunis, nätti ja muiden mielestä upea ihminen näkee itsessään vain vikoja. Päädytään muokkaamaan omaa kehoa kauneusleikkauksilla, mutta onko sekään vielä tarpeeksi? Vaikka olisi minkä näköinen, aina jollain on jotain sanottavaa tai katsojan silmää ei sitten kumminkaan miellytä. Mutta pystyykö itseään sitten miellyttämään? Kirja on loistava puheenvuoro siihen, kuinka omaan itseen pitää pystyä olemaan tyytyväinen, tai itsestä pitää muokata sellainen kuin itse haluaa, ei sen muotin mukainen, mitä muut ympärillä jostain omituisesta syystä yrittävät vaatia.

Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka vähänkään ovat epävarmoja itsestään ja ulkonäöstään. Erityisen hyvää luettavaa tämä on nuorille, jotka ovat vielä niin epävarmoja itsestään, ulkonäöstään ja minäkuvastaan. Pohjimmiltaan kirjan sanoma on, että olet hyvä juuri omana itsenäsi, olit millainen vain. Samalla kirja yrittää opettaa, että kenenkään ulkonäköä ei ole syytä arvostella. Julkkiksillakin on ulkonäköpaineita, eli jos ei ole hyvää sanottavaa, pidäthän suusi kiinni. Loistava kokonaisuus, jossa median ja somen ryöpytyksen kokeneiden ihmistenkin ääni tulee kuuluviin.

Kirjan tarkoituksena on saada lukija pohtimaan, miten keinotekoisia ja epäreiluja kauneusihanteet ovat ja olemaan armeliaampi itseä kohtaan. Luettuasi tämän kirjan, jätät toivottavasti myös kommentoimatta jonkun henkilön ulkonäköä.

Katri Norrlin on toimittaja, juontaja ja someammattilainen. Hän toimii YleX:llä musiikkitoimittajana. Hän on visuaalisuutta rakastava popkulttuuritietäjä ja tanssinohjaaja. Hänen tekemisiään ohjaa tasa-arvon edistäminen.

Nelli Kenttä on valokuvaaja, toimittaja ja sosiaalisen median sisällöntuottaja. Hän työskentelee YleX:llä musiikkitoimittajana ja valokuvaajana. Hän on intohimoinen visuaalisten kokonaisuuksien, feminismin ja esittävän taiteen ystävä.

Kirja menee minulla Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi. Norrlinin kohdalla tämä täsmää täydellisesti. Hänellä on yhtä pitkä etunimi kuin omani ja yhtä pitkä sukunimi kuin omani. Mainittakoon vielä, että tämä oli lukijan lukemana loistavaa kuunneltavaa ja uskonkin, että äänikirjana tämä toimi, mutta en jaksaisi kirjaa lukea. Lukijalle iso plussa lukutavasta ja toteutuksesta!

 

Lähteet:

https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/vitun-ruma/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista