Siirry pääsisältöön

John Boyne - Poika raidallisessa pyjamassa

 


Bazar, 2019, äänikirja, 5h 53min

(The Boy in the Striped Pyjamas: A Fable, 2006)

Suomentanut Laura Beck

Lukijana Ville-Veikko Niemelä

Tämäkin äänikirja löytyi työmatkojen ratoksi Storytelistä. Ehdin työmatkoilla kuunnella noin tunnin verran kerrallaan, joten tähän kirjaan upposi kuusi työpäivää. Kirja päätyy minulla Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika. Kirja on kirjoitettu lapsen näkökulmasta ja siinä on kaksi toisilleen täysin poikkeavassa ”maailmassa” elävää poikaa, joten kirja sopii kohtaan mainiosti. Kirja on nuorten kirja, mutta sopii mainiosti myös aikuisen luettavaksi.

Kirja kertoo 9-vuotiaasta Brunosta, jonka perhe muuttaa Auschwitziin. Brunoa muutto harmittaa suunnattomasti, mutta koska hänen isänsä työ on niin tärkeää, ei ole muuta vaihtoehtoa. Bruno ei itse asiassa tiedä, mitä isä työkseen tekee, mutta todella tärkeää se kumminkin on. Uudessa huoneessaan Bruno katselee ikkunasta ulos ja ihmettelee kovasti, ketä ne kaikki miehet ja pojat aidan toisella puolella ovat. Lopulta Bruno päättää lähteä tutkimusmatkalle ja seuraa aidan vierustaa. Hän tapaa aidan toisella puolella vaeltelevan Shmuelin, eikä ymmärrä ollenkaan, miksi poika on koko ajan niin nälkäinen. Pojat tapaavat usein aidan vierustalla, miltei joka päivä vuoden ajan. Kun Shmuelin isä katoaa, Bruno päättää lainata itsekin raidallisen pyjaman ja livahtaa salaa aidan toiselle puolelle auttamaan etsinnöissä.

Täytyy sanoa, että minulle jäi kirjasta hyvin ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta se oli todella hyvä, koskettavasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen uusi näkökulma natsi-Saksan hirveyksiin. Toisaalta yritän ajatella kirjaa liian realistisesti, enkä pääse yli siitä, kuinka tyhmä Brunon täytyy olla, kun ei mitään tajua ja miten on mahdollista, että natsiupseerin lasta ei ole kasvatettu vihaamaan juutalaisia. Kirjan synkkä loppu yllätti minut, mikä on aina hyvä. Toisaalta jäin ihmettelemään, että miksi siitä piti tehdä niin kylmäävän synkkä. Kirjan varsinainen sanoma jäi myös hieman epäselväksi, mutta eihän toki aina kirjassa sellaista tarvitse olla. Loppujen kallistun sille kannalle, että kirja oli hyvä, annan arvosanaksi 4/5.

John Boyne on 1971 syntynyt irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Itä-Anglian yliopistossa, josta hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, 14 romaania sekä 6 nuortenkirjaa. Hänen teoksiaan on käännetty 58 kielelle, joka tekee hänestä eniten käännetyn irlantilaisen kirjailijan. Boynen tunnetuin teos on Poika raidallisessa pyjamassa, josta on tehty filmatisointi 2008. Kaikkiaan Boynen kirjoja on suomennettu kuusi kappaletta ja seitsemäs suomennos ilmestyy heinäkuussa 2023.

 

Lähteet:

https://www.bazarkustannus.fi/kirjailijat/john-boyne/

https://johnboyne.com/about/

Kommentit

  1. Tästä kirjasta muistan, miten fyysisesti paha olo lopusta tuli. Tosi vaikuttava teos siinä suhteessa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, paha olo tuli itsellekin, ja kun koittanut miettiä sitä, mikä kirjan tarkoitus voisi olla. Tämä todellakin pysäyttää ajattelemaan, että mitäs jos itse olisin joutunut kokemaan saman? Ehkä se on kirjan ideakin. Normaalisti me ihmiset ei pysähdytä oikeasti ajattelemaan, että miltä jokin asia itsestä tuntuisi, vaikka voidaan ymmärtää sen olevan kamalaa jollekin toiselle. Joka tapauksessa erilainen näkökulma oli kuitenkin hyvä ja mielenkiintoinen, vaikka lopun shokkia ei olisi annetukaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista