Siirry pääsisältöön

Johann Hari - Kadonnut keskittymiskyky

 


Bazar, 2023, kovakantinen, 382 s.

(Stolen focus, 2022)

Suomentanut Timo Korppi

Sain kirjan arvostelukappaleena kustantajalta. Jo kirjan nimestä tiesin, että tämä on se tietokirja, joka minun on aivan pakko lukea! En ole vuoteen jaksanut tietokirjoihin edes vilkaista, koska ammattikorkeaa suorittaessani niiden lukemiseen tuli jo suoranainen ähky. Ja kyllä, tämä on tietokirja, vaikka tarkemmin se on tituleerattu asiaproosaksi. Tämä onkin osuva titteli, sillä kirja on kirjoitettu viihdyttävästi ja otteessaan pitäväksi, vaikka se onkin faktaa faktan perään. Johann Hari on aiemmin kirjoittanut samaan tyyliin kaksi tietokirjaa, Chasing the Scream kertoo lääkkeiden ja huumeiden käytöstä sekä suomennettu Mielen yhteydet (2019), joka kertoo masennuksesta.

Johann Hari vei kummipoikansa katsomaan Elviksen kotia Gracelandia, koska tajusi kummipojan keskittyvän lähinnä puhelimeensa ja Hari toivoi saavansa pojan ”irrotettua oikeaan maailmaan takaisin”. Kokeilu ei ollut menestys, mutta samalla Hari innostui pohtimaan keskittymiskykyä ja tajusi, että kummipoika ei ole ainoa, jota ongelma koskee. Sama ongelma koski myös häntä itseään sekä oikeastaan valtaväestöä hänen ympärillään. Perehtyessään asiaan Hari löytää paljon tutkimuksia asiasta ja alkaa tosissaan huolestua siitä, mitä sosiaaliset mediat tekevät ihmisen keskittymiselle. Mitä enemmän Hari tutkii asiaa, sitä isommaksi ja laajemmaksi Hari huomaa ongelman, eikä sosiaalinen media ole todellakaan ainoa syyllinen, kuten ei kännykkä, internet tai ihmisten itsekurin puutekaan.

Kirja tarjoaa valtavasti tietoa, mutta valitettavasti se ei tarjoa sinulle ratkaisua. Ei ainakaan nopeaa sellaista. Se tuo näkyväksi monia isoja, rakenteellisia ongelmia, joihin ei yhden ihmisen päätökset tai mielipiteet vaikuta, vaan asioihin täytyy tarttua laajemmin, isommalla volyymilla. Kirja ravistelee ajatuksia ja saa pohtimaan, miten minä tästä kaikesta olen edes selvinnytkään. Samalla kuitenkin lohtuna Hari osoittaa kirjassaan, että täällä Suomessa meillä ei asiat ole ihan niin epätoivoisia, sillä meillä tehdään yhteiskunnan voimin monia asioita jo paremmin kuin muualla. Kirja on kannattavaa lukea sellaisena varoittavana äänenä, että kuinka huonosti meilläkin voi mennä, jos nyt ei tartuta tähän asiaan ja tehdä muutoksia.

Kirja käsittelee monta lukua ensin tekniikan, internetin ja somen vaikutusta ihmisiin. Se alkoi jossain kohtaa jo vaikuttaa teokselta, jonka tarkoitus on kertoa, että lopeta somen käyttö niin maailmasi pelastuu. Kirjaa kannattaa kuitenkin lukea eteenpäin, sillä loppujen lopuksi some on vain pieni osa kokonaisuutta. Painotus siihen johtuu täysin kirjailijan omasta ajatussuunnasta, että some olisi suurin syy. Hän kirjoittaa johdonmukaisesti halki kaikki tutkimuksensa, haastattelunsa sekä esittelee, miksi on ajatellut mitäkin missäkin vaiheessa ja mikä asia on johtanut suuntaan tai toiseen. Loppuun asti luettuani kirja noudattaa melko lailla sitä kaavaa, mitä itsekin olen ajatellut. Ne kaikki asiat, joiden itse uskon vaikuttavan keskittymiskykyyni, löytyvät kirjasta. Ja se some ei ole todellakaan pienin niistä. Vaikka some on hyvä asia monin tavoin, on siinä kieltämättä monia hälyttäviäkin tekijöitä. Mutta se ei todellakaan ole ainoa keskittymissyöppö minunkaan elämässäni.

Erittäin vahva suositus kirjalle, jonka eteen kirjailija on nähnyt valtavasti vaivaa. Lisäksi kaikki haastattelut internetlähteet on helposti löydettävissä kirjoittajan omilta kotisivuilta. Pidin kovasti kirjailijan kirjoitustyylistä, joka on mielenkiintoista ja mukavaa lukea. Ei yhtään puisevaa ja puuduttavaa, toisin kuin voisi lähteenä käytettyjen tieteellisten tutkimusten määrästä olettaa. Kirjan lisään Helmetin 2023 lukuhaasteen kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2023. Kirjan ilmestymispäivä oli hiljattain, 12.1.2023 ja sopii siis kohtaan täydellisesti.

Kirjailija Johann Hari on syntynyt Iso-Britanniassa, Glasgowissa Skotlannissa 21.1.1979 ja työskenteli pitkään toimittajana mm. New York Timesissa sekä Los Angeles Timesissa ennen kirjailijaksi ryhtymistä. Hari on opiskellut King’s Collegessa, Cambridgessä yhteiskuntatieteitä ja valtiotieteitä, valmistuen tuplatutkinnolla. Harin kirjoja on käännetty 40 eri kielelle.

Kiitokset Bazar-kustannukselle kirjan arvostelukappaleesta!

 

Lähteet:

https://stolenfocusbook.com/the-author/

https://www.bazarkustannus.fi/kirjailijat/johann-hari/

https://www.bazarkustannus.fi/kirja/kadonnut-keskittymiskyky/

Kommentit

  1. Tämä kuulostaa kiinnostavalta. :) Minulta löytyy hyllystä tuo Mielen yhteydet, joka on myös kiinnostava aihe todellakin.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lukemaan! Itse innostuin kirjailijasta, seuraavaksi täytyy lukea tuo Mielen yhteydet, josta en aikaisemmin ollut kuullut. Jäi myös kiinnostamaan kirjailijan vielä kääntämätön teos huumeista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista