Siirry pääsisältöön

Sinikka ja Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö


Tammi, 2007, kovakantinen, 96 s.

Lapseni on jo ainakin vuoden verran halunnut jokaisella kirjastoreissulla lainata iltasaduiksi Risto Räppääjiä. Tämä kirja päätyi kuitenkin hänen omaan hyllyynsä papan ostamana. Syystä ja toisesta tämä oli kuitenkin ensimmäinen Räppääjä, joka omaan hyllyyn on tullut. Piakkoin näitä täytyy varmaan hankkia lisää, kun eskari-ikäinen alkaa jo lukea vähitellen itse.

On oikeastaan aivan sama, puhunko juuri tästä kirjasta vai mistä tahansa Risto Räppääjästä, mutta lapseni rakastaa näitä. Hän antaa siis arvosanaksi 5/5. Minä itse en voi ollenkaan ymmärtää, miksi lapseni tykkää näistä. Hahmot ovat mielestäni hölmöjä ja tapahtumat sellaisia, joihin kukaan ei oikeasti voisi joutua. Tämän takia minä annan arvosanaksi vain 3/5. Lapselle nämä kuitenkin tuntuvat olevan erittäin viihdyttäviä ja vaikka hahmojen tempaukset ovat älyttömiä, lapselle ne toimivat ennemminkin opetuksina, että yhtä hölmö ei ainakaan kannata olla.

Risto asuu tätinsä Rauhan luona, koska hänen äitinsä matkustelee paljon ulkomailla töissä. Naapurin herra Lindberg on Rauhan vieraana kylässä. Rauha tarjoaa vieraalle jäätelön, jonka herra Lindberg noutaa pakastimesta. Hän huomaa sen kuitenkin olevan viimeinen ja epäröi hetken. Rauhan yllyttämänä herra Lindberg syö jäätelön ja kun Risto tulee kyselemään jäätelöä, passitetaan hänet kauppaan ostamaan lisää. Risto ja hänen paras ystävänsä Nelli törmäävät kaupassa kuitenkin katastrofiin. Keksijäätelöiden valmistus on lopetettu, eikä niitä saa enää mistään. Herra Lindbergiä viimeisen jäätelön syöminen hävettää niin paljon, että hän selvittää muutaman tötterön löytyvän vielä Höljäkästä pieneltä kioskilta. Koko kööri lähtee junamatkalle Höljäkkään ostamaan Riston himoitsemaa jäätelöä, mutta jo junamatkalla matka saa kovin merkillisiä käänteitä. Naamioitunut rosvo tekee ryöstön ja tötterönhakumatkalle tulee muitakin mutkia. Kuka saa syödä viimeisen tötterön ja onko niihin piilotettu timantteja?

Sinikka ja Tiina Nopola ovat sisaruksia ja kirjoittaneet yhdessä lukuisia lastenkirjoja. tunnetuimpia ovat Risto Räppääjät sekä Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat. Tiina Nopola on syntynyt 5.9.1955 ja Sinikka Nopola 26.11.1953. Molemmat siskokset ovat syntyneet ja eläneet Tampereella ja Helsingissä. Sisarukset saivat 2003 Anni Swan -mitalin teoksesta Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Sisarukset kertovat kirjoittaneensa kirjat yhdessä istuskellen ja keskustellen, siksi kirjoissa on niin elävää dialogia. Sisarusten yhteisistä kirjoista on tehty näytelmiä, elokuvia ja tv-sarjoja. Sisarukset ovat saaneet myös lukuisia palkintoja yhteistuotannostaan.

Tiina Nopola on toiminut erityislastentarhaopettaja Helsingin kaupungilla, mutta vuonna 1994 hän siirtyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Hän on kirjoittanut Siiri-kuvakirjoja, joissa on Mervi Lindmanin kuvitus. Viimeisin Siiri-kirja on ilmestynyt 2018 ja niistä on tehty myös äänikirjoja. Kirjoja on käännetty ruotsiksi ja saksaksi.

Sinikka Nopola oli kirjailija, pakinoitsija ja kolumnisti. Hän toimi Helsingin Sanomien toimittajana 1979-1985, jonka jälkeen hän jatkoi vapaana kirjailijana ja journalistina. Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä julkaistiin Nopolan pakinoita, joista on julkaistu useampia kokoelmia. Nopola on ansainnut useamman palkinnon myös yksilötyöstään. Valitettavasti Sinikka Nopola kuoli 13.1.2021 vaikeaan sairauteen.

Olen hurahtanut täysin kirjahaasteiden täyttämiseen ja tällekin vuodelle kaivoin esiin kaikki lukuhaasteet, joita vain netistä löysin. Sijoittelen kaikki nämä iltasatukirjatkin haasteisiin, jos ne vain johonkin sopivat. Tämä kirja päätyi Popsugar Reading Challenge 2022, joka on julkaistu vain englanniksi. Olenkin käyttänyt vapaata suomennosta, ja suurin osa kohdista toivottavasti on suomennettu oikein… Tämä päätyi kohtaan 2. Kirjan tarina sijoittuu lentokoneeseen, junaan tai risteilyalukselle. Enlanniksi A book set on a plane, train or cruise ship.

Lähteet:

http://www.tiinanopola.com/teokset/siiri-kirjat/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiina_Nopola

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinikka_Nopola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista